Издвајамо Србија

СКОТ ПРЕТИ СРБИЈИ И ОПТУЖУЈЕ: „Срби су напали америчку државу!“

Кајли Скот (фото:Јутјуб)

Шта то заправо значи и на који ће се начин одразити на односе Србије и САД видеће се у наредном периоду, али је мала вероватноћа да ће догађај бити заборављен. Тога је, изгледа, свестан и српски шеф дипломатије Ивица Дачић, који каже да је за Србију важно да задржи добре билатералне односе са Америком.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

– Важно је да у комуникацији решавамо сва спорна питања која су од интереса за САД – рекао је Дачић, истакавши да треба предузети све како би се дела, која су се догодила 2008. године после митинга „Косово је Србија“, нашла пред судом, а починиоци били кажњени.

Дачић је подсетио да је ово питање битно и за Немачку, чија је амбасада такође паљена те фебруарске ноћи.

Услов евроинтеграција

Решавање паљења амбасада је таксативно наведено у седам услова везаних за евроинтеграције, каже за “Блиц” директорка Центра за спољну политику Александра Јоксимовић.

– Очекивања су да се кроз владавину права, односно адекватном истрагом починиоци приведу правди, а потом и казне за нападе. Посебно се говори и о политичкој позадини – каже она.

Како наводи, ови услови очигледно нису тренутни кочничар, али неће нестати са агенде отворених питања докле год не буду решена.

Паљење амбасаде – напад на државу

Сличног је става и Душан Јањић из Форума за етничке односе, који каже да се ради о последњем упозорењу Србији, као и да САД немају више толико стрпљења.

– И јавност и политичари морају да схвате да је паљење Амбасаде САД напад на територију једне државе, и да неће бити опроштен. Немачка, такође, то није заборавила. Не интересују их неки пензионисани полицајци или навијачи, већ организатори и доносиоци одлука, да се прекине политичка бахатост и спрега политичара, криминалаца, навијача, безбедњака – прича Јањић, истакавши да су сва дешавања у вези са овим инцидентом снимљена и документована.

Он наводи да се „грдно варају људи попут Тадића, Коштунице, али и тадашње вође СРС међу којима је био и Вучић, да ће ова ствар бити заборављена“.

– САД су за ову реакцију изабрале одличан тајминг када је у питању Вучић. На њему је сада највећа одговорност јер је премијер, а у исто време иду избори, па се ради и о подршци Америке – прича он.

Како каже, иако последица нема, не значи да их неће бити. Оне, каже Јањић, могу ићи од тога да се игра “на карту” кршења међународног права, преко тога да су давана нека обећања која нису испуњена, због чега се урушава подршка. Трећа ствар је и позивање на кривичну одговорност, јер постоји могућност да процес и пресуда буду донети у Америци.

Са друге стране, сарадник на Факултету политичких наука Бобан Стојановић не очекује озбиљније последице.

– Амбасада САД је озбиљна у томе што је рекла, али мислим да то неће утицати озбиљније на дугорочне односе две земље – каже он.

„Оптерећујући“ односи са ЕУ

Осим са Америком, ових дана се могао стећи утисак да су и односи са ЕУ “помало оптерећујући”.

То се бар могло закључити из коментара премијера Вучића, који је казао да га не занима шта шеф мисије ЕУ у Србији Мајкл Девенпорт мисли. Девенпорт је о томе и твитовао, а Вучић касније појаснио да се то односило на мишљење представника ЕУ о унутрашњој политици. Сличног става су и појединци из СНС.

– Оно што је Вучић изговорио пред Девенпортом и Јоханесом Ханом било је тешко за слушати. Да ли стварно мисли да једна Велика Британија неће стати иза свог дипломате, а да ЕУ, без обзира шта се дешава у последње време, неће стати иза Британије. Када вређате дипломате, нема изненађења када су у питању последице – каже Јањић, истакавши да није толико важан ни сам Девенпорт, већ какву слику о Србији праве представници власти.

Вучићево понашање према шефу мисије ЕУ Бобан Стојановић тумачи као игру напредњака за унутрашње-политичку употребу.

– Разлог томе су председнички, а евентуално и парламентарни избори. Не треба заборавити да бирачи СНС нису еврофанатици и да су много више окренути Русији. Ово напредњацима служи да одржавају своје бирачко тело на окупу – каже Стојановић, истакавши да ће односи ЕУ и Србије бити добри све док Србија испуњава своје обавезе, пре свега у вези са Косовом.

 

Извор: Блиц