Русија

Срамота! ЕУ тражи од Србије да изда Русију, као Црна Гора

Министар иностраних послова Русије Сергеј Лавров рекао је да Европска унија тражи од Србије да затвори Руско-српски хуманитарни центар у Нишу ако хоће у Унију и да се понаша као Црна Гора која је издала Русију, иако јој она није учинила ништа лоше.
– Ако ЕУ хоће на тај начин да стиче пријатеље, онда се то зове дружити се против неког, иако смо ми одувек сматрали да се треба дружити са неким. Тако поступамо и са нашим балканским пријатељима – рекао је Лавров за „Спутњик“.

Он је подсетио да Руско-српски хуманитарни центар у Нишу ЕУ сматра шпијунским гнездом и претњом за безбедност, а ћути о томе да је током његовог постојања очишћено од мина више од четири милиона метара квадратних, те да је тај центар пружао помоћ у гашењу пожара на југу Европе, укључујући земље ЕУ.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Европо, ако не видиш „велику Албаније“, онда си ћорава
Лавров је навео и да је чуо за пројекат албанских општина, који би обухватао Албанију, самопроглашено Косово, Македонију, Црну Гору и Прешевску долину и који има веома негативну конотацију.

– Ако мисле да се иза тога не назире стара идеја „велике Албаније“, онда наше колеге из ЕУ треба да буду далековидније – рекао је Лавров.

Коментаришући изјаве хрватске председнице Колинде Грабар Китаровић да „Москва преко Београда хоће да испровоцира нове конфликте у региону“, Лавров је рекао да му је чудно да чује такве речи од лидера државе са којом Русија хоће да има пријатељске односе, као и са свим државама на Балкану и европском континенту.

– Ако председница има конкретне чињенице које потврђују те изјаве, спремни смо да са њом те чињенице размотримо – поручио је Лавров, наводећи да познаје Китаровићеву и да са њом чак има нормалну сарадњу још из времена кад је била министар спољних послова Хрватске.

Лавров је истакао да су политичари дужни да граде односе поверења, да јачају међусобно разумевање, дијалогом разјашњавају било какве сумње, а не да неког гласно оптужују.

Извор: Sputniknews.com