Свет

СРБИ ОДЛУЧУЈУ КО ЋЕ БИТИ НОВИ ПРЕДСЕДНИК АУСТРИЈЕ? Ево и како…

У недељу се одржавају поновљени избори на којима би Аустрија требало да добије новог председника. У Аустрији живи доста Срба па би њихов глас могао да пресуди.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

 

У другом кругу гласања на председничким изборима у Аустрији одржаним у мају Александар ван дер Белен, независни кандидат и бивши лидер странке Зелени, тесно је победио ултрадесничара Норберта Хофера, члана Слободарске партије.

Међутим, исход гласања је поништен због нерегуларности. Очекује се да ће данашњи поновљени избори бити неизвесни јер, према последњим анкетама, ниједан кандидат нема већу предност.

У Аустрији живи већи број Срба па се многи питају како ће они гласати и да ли ће то имати већи утицај на крајњи резултат.

Дејан Ристић, наставник који живи и ради у Аустрији, испричао је за лист „Блиц“ каква атмосфера влада у Бечу уочи избора на којима би Аустрија могла да постане прва држава ЕУ са ултрадесничарем на челу.

– Атмосфера пред ове изборе у Аустрији нема ни мали део еуфорије која прати, рецимо изборе у Србији. Наравно, последњих дана, обојица кандидата били су присутнији у медијима – каже Ристић.

Срби могу да гласају, али…
Према његовим речима, аустријска политика занима Србе који се интересују и за политичку ситуацију у отаџбини.

– Познајем људе који имају аустријско држављанство, али немају појма да се у Аустрији одржавају председнички избори, нити знају да имају право гласа. С друге стране, већина Срба који су дошли током деведсетих и касније поседује другачију „политичку културу“, њих политика интересује, али многи од њих немају аустријско држављанство тако да не гласају – изјавио је наставник који годинама живи у Бечу и предаје српски Аустријанцима.

Он сматра да би српски гласови могли да одлуче ове изборе, али је питање колико ће процената Срба уопште изаћи на изборе.

– Могли би, али не излазе на изборе. Мислим да у Аустрији право гласа има око 100.000 Срба, али на изборе излази можда свега једна петина (око 20.000), од тога у Бечу око 15.000 – каже он.

Наставник каже да није јасно за кога ће Срби гласати на овим изборима.

– Највећи број мојих познаника по правилу гласа за Социјалдемократску партију Аустрије која овог пута нема свог кандидата. По неписаном правилу, они своје гласове у оваквој ситуацији дају Зеленима, односно не наседају на популистичка обећања политичара. Ипак, чини ми се да је масу српских гласова Хофер добио изјавом од пре пар месеци да је бомбардовање Космета била грешка. Он подилази српским и аустријским гласачима и изјавама против ислама, Турака, избеглица – закључује Ристић.

Лоша репутација Срба у Аустрији
– Аустријски политичари не раде ништа да нас заинтересују за партиципацију у политичком животу. Они знају да би Срби могли да буду важан део гласачког тела, али се не фокусирају на нас јер просечан Србин у Аустрији ужива јако лошу репутацију – „јефтина радна снага“, „кривци за рат у СФРЈ“… – каже Ристић.

Додик: Срби, гласајте за Хофера
Председник Републике Српске Милорад Додик позвао је Србе у Аустријии да подрже кандидата Слободарске партије Аустрије Норберта Хофера. Он је рекао да је Хофер „осведочени пријатељ Срба“.

– Аустрија је нова домовина многих наших људи. Позивам све Србе у Аустрији да подрже Хофера који се показао конструктивно и пријатељски према свему ономе што ради Република Српска – изјавио је Додик.

 

Извор: Блиц