loading...
Русија

СРБИЈА И ЦРНА ГОРА ПУТИНОВА ЦРВЕНА ЛИНИЈА! Званична Москва заузела чврст курс на Балкану и нема намеру да попусти!

Руси поручили Западу да нема никаквог компромиса око наше две државе… Путинова порука Трампу и лидерима ЕУ: Црна Гора не може на силу у НАТО, а Србију ћемо бранити свим расположивим средствима

Руски председник Владимир Владимирович Путин недвосмислено је поручио Западу да не пристаје ни на какав компромис у вези са Србијом и Црном Гором, тврде одлично обавештени дипломатски извори Информера.
Како сазнајемо, Путин је послао јасну поруку новоизабраном председнику САД Доналду Трампу, али и лидерима ЕУ да су Београд и Подгорица “црвена линија” руске спољне политике.
Како тврде упућени, порука руског председника западним лидерима гласи: Црна Гора не може на силу у НАТО, а Србију ћемо бранити свим расположивим средствима!
Блиски савезник
Путин је, дакле, још једном потврдио да нема апсолутно никаквих резерви према Србији, али и да никако неће дозволити насилан улазак Црне Горе у НАТО пакт.
Ово су претходно јавно поручили и његови најближи сарадници – шеф дипломатије Сергеј Лавров и функционер Јединствене Русије Сергеј Железњак.
– Путин безрезервно подржава Србију и према њој нема никаквих скривених намера или резерви. Русија ће дати све што треба за Србију јер је доживљава као најближег пријатеља и савезника. Једино што очекује јесте да Београд никад не подлегне притисцима и не уђе у НАТО пакт. Кад је реч о Црној Гори, руски председник је јасно поручио да западна војна алијанса нема право да силом неког тера да се сврста на њену страну и да то ни у ком случају неће дозволити – преноси Информеров извор, високо позиционирани званичник у руском министарству спољних послова.
Нико јуче од званичника није желео да званично коментарише ове информације. С друге стране, коментаришући наша сазнања, каријерни дипломата Зоран Миливојевић сматра да је став Русије прилично јасан
– Постоји руска иницијатива да се на Балкану створи “језгро” неутралних држава, које би биле ван домашаја НАТО пакта. Мада, НАТО неће тако лако одустати од идеје да овај регион подведе под своју капу. Пошто је верификација уласка Црне Горе у НАТО на нивоу Америчког конгреса мало успорена, може бити индикација да постоји нагодба великих сила. У БиХ, на пример, Република Српска зауставља продор НАТО на Балкан, а Србија је већ јасно опредељена за неутралност. Ипак, све до Трампове инаугурације ништа сигурно не можемо тврдити – подвлачи Миливојевић.
Сами свој газда
На другој страни, бивши шеф дипломатије Живадин Јовановић оцењује да је Путин симбол промена на светској политичкој сцени.
– Руски председник је свакако симбол престанка униполарног светског поретка и рађања новог, заснованог на мултиполарности. НАТО, Немачка и Велика Британија не треба више да се мешају у односе земаља у нашем региону. Суштина је у томе да се народи на Балкану питају сами за себе. Мале и средње земље сада морају да се боре и освоје тај простор, који је им претходно отворила Русија – закључује Јовановић.
Извор:M. Jovanović – M. Dobromirović/Informer