loading...
Издвајамо Свет

СРБИЈА НАПОКОН СТИСЛА ПЕТЉУ И СТАЛА УЗ РУСЕ: У УН усвојена Резолуција о Криму, Срби са Русима гласали против!

Генерална скупштина УН усвојила је резолуцију којом се позива на међународно посматрање ситуације у области људских права на Криму, преноси Спутњик.

Аутор нацрта резолуције је Украјина. Нацрт је на гласању добио подршку 70 земаља, 26 је било против, а 77 уздржаних. Свој глас за нацрт дала је већина европских држава, као и САД, а против су биле Русија, Србија, Кина, Индија, ЈАР, Јерменија, Куба, Казахстан, Белорусија и многе друге земље.

У резолуцији се од генералног секретара УН тражи да пронађе начин за приступ међународних посматрачких мисија за људска права на Крим. У документу се позива Русија да обезбеди приступ на Крим међународним мисијама и невладиним организацијама за људска права.

Наводи се да је „међународно присуство на Криму неопходно да би се спречило даље погоршање ситуације“. У документу се осуђују „повреде права становника Крима“ укључујући и „кримске Татаре, као и Украјинце и лица која припадају другим етничким и верским групама“.

Раније је Министарство спољних послова Русије назвало документ који је предложио Кијев „бескорисним пропагандним летком“ који нема никакве везе са реалном ситуацијом на полуострву и интересима њених становника.

 

Извор: rs.sputniknews.com

loading...