Издвајамо Србија

СРБИЈА СТОПИРАНА НА ПУТУ КА ЕУ ЗБОГ УЏБЕНИКА: Сви причају о поглављу 26, али да ли знате на шта се оно односи?

Главна кочница су, наиме, уџбеници за основну школу на хрватском језику, које Србија иако је почела да преводи на хрватски, ипак није почела да ради на посебним удбженицима намењеним припадницима хрватске заједнице

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Вест о томе да Србија неће моћи да отвори поглавље 26 и тако настави свој пут интеграција у ЕУ због блокаде Хрватске, одјекнула је јуче, а разлог ће додатно изнервирати јавност – неколико земаља-чланица има примедбе у вези са образовањем на језицима националних мањина!

Главна кочница су, наиме, уџбеници за основну школу на хрватском језику, које Србија иако је почела да преводи на хрватски, ипак није почела да ради на посебним удбженицима намењеним припадницима хрватске заједнице.

Хрватска агенција Хина пренела је синоћ да ће данас на међувладиној конференцији о приступању ЕУ отворити поглавља 5 и 25, а да за отварање поглавља 26 Образовање и култура нема сагласности међу земљама чланицама.

Међувладина конференција о приступању са Србијом биће одржаће на маргинама састанка Већа за опште послове, који чине министри за европске или спољне послове земаља чланица.

Министри ће на том састанку усвојити закључке о проширењу у којима ће, између осталог, позвати Србију да поштује права националних мањина, сазнаје Хина.

Са друге стране, државна секретарка Министарства просвете Гордана Предић рекла је да је то министарство урадило све што је требало да би се дошло до отварања поглавља 26, али да је нажалост реч о вишој политици.

– Одговорно тврдим да је Министарство просвете урадило све што је требало да би дошло до отварања поглавља 26, у овом тренутку није јасно шта је проблем и зашто је Хрватска блокирала отварање тог поглавља 26, надам се да ће премијер на конференцији за новинаре директно рећи у чему је проблем – рекла је она за Пинк.

Као веома битно, Предић је навела да је ресорно министарство у марту ове године потписало Меморандум са Хрватским националним саветом у Србији, који је, како је објаснила, у ствари тројни, јер, поред Министарства просвете, Хрватског националног савета, потписао га је и Завод за издавање уџбеника, управо да би се поспешило и унапредило образовање на језицима националних мањина, па тако и на хрватском.

Такође, Министарство просвете је, каже Предић, прошлог септембра на шест адреса упутило Меморандум о образовању на језицима националних мањина и уопште о статусу образовања националних мањина.

– Ми смо све време радили да отклонимо све недостатке управо да бисмо дошли у ситуацију да се отвори поглавље, али поглавље 26 ће чекати ниво “подизање рампе”, како за сада стоје ствари – рекла је Предић, која је и председник преговарачке групе за поглавље 26.

– Хрвати можда кажу да нама желе све најбоље и да блокирањем поглавља желе да ми прођемо све што су они прошли на путу ЕУ интеграција, како бисмо имали бољу државу. Они можда тако кажу, али очигледно да се заиста труде да поновимо лекцију више пута – рекла је Предић.

Извор:Телеграф.рс