Издвајамо Србија

ТАЈНЕ ДЕВЕДЕСЕТИХ, УБИСТВА У ИМЕ ДРЖАВЕ! Марковић: Слоба се плашио освете за Аркана!

Шеф тајне службе открио да је Милошевић био у паници јер је Аркан пре смрти говорио да ће, ако се њему нешто деси или буде отишао у Хаг, цену платити Милошевић јуниор

Бивши шеф СДБ Радомир Марковић, који у затвору Забела служи казну од 40 година, током својих сведочења открио је да је некадашњи председник СРЈ Слободан Милошевић страховао од освете након убиства Жељка Ражнатовића Аркана 2000. године.

Милошевић се, како је тврдио Марковић, бојао да Арканови људи у знак одмазде не ликвидирају његовог сина Марка.

Марковић је у изјави коју је потписао 2001, а у коју је Курир имао увид, рекао да „никад није била јасна веза и блискост између Милошевића и Аркана“.
– Ја сам Аркана познавао, али никада нисам с њим био у блиској вези. Након убиства Аркана позвао ме је Слободан Милошевић и наложио ми да позовем Борислава Пелевића и да му пружим све информације које РДБ има везано за то убиство. Ја мислим да је Милошевић био уплашен за свог сина Марка, зато што је постојала прича да је Аркан, својевремено, говорио да ће, уколико се њему нешто деси или буде отишао у Хаг, освету поднети Марко Милошевић – посведочио је Марковић.

Састанак с Пелевићем

Он да ље тврди и да се због тога нашао с Пелевићем.
– С обзиром на то да је то био Милошевићев налог, ја сам то и урадио, а (Борислав) Пелевић је дошао са Аркановим сином Михајлом. Осим тога, 15-20 дана након Аркановог убиства, позвала ме је Мирјана Марковић и тражила да дођем код ње у Ужичку улицу. Тамо сам затекао Арканову супругу Светлану Цецу Ражнатовић, а разлог позива је био да помогнем Цеци у евентуалним проблемима с којима се могла суочити у наредном периоду – рекао је Марковић.

О односу између Аркана и бившег шефа ДБ, који је малтене личио на однос мачке и миша, посведочио је и Арканов син Војин, и то у књизи коју је написао о свом оцу. Забележио је да се Марковићу никако није свиђало што је Аркан имао велики утицај у земљи, па је решио да полако крене да се обрачунава с њим. Свим силама се, рецимо, трудио да разоружа њега и његове људе.
– Наговарао је Милошевића да се одмах донесе закон по којем не би било дозвољено да без специјалне дозволе МУП нико осим војних лица, полиције или државних функционера носи ватрено оружје. То је, наравно, био лични изазов за мог оца јер се знало да је, кад је Гарда расформирана, отац још увек имао наоружане војнике и гардисте око себе. Конфликт између Марковића и мог оца почео је кад је Марковић послао интервентну јединицу да разоружа све гардисте и обезбеђење у „Гранд казину“. Само се сећам да је отац полудео и да је случај доспео до самог државног врха – обелоданио је Војин.

Упао наоружан

Марковић је, такође, причао о сукобу с Арканом: кад је полиција разоружала његове гардисте, овај му је бануо наоружан у канцеларију.
– Да бих га смирио, понудио сам му да седне и наручио нам по чај, на који је он једва пристао јер је био љут на мене, иако нисам ништа знао о овом случају – препричао је сусрет Марковић.

Помоћ Милошевићима
МАРКА САМ ПРЕБАЦИО У РУСИЈУ

Марковић је открио и још један битан детаљ непознат јавности – да је он био тај који је помогао у томе да Марко Милошевић напусти Србију и пребаци се у Русију заједно са супругом и дететом.
– Након 5. октобра 2000. године, на позив и молбу Милошевића, омогућио сам редовним и легалним путем безбедан излазак из земље Марка Милошевића, његове супруге и детета. Иако сам био у ситуацији, нисам омогућио да се, уз помоћ РДБ, из земље изнесе новац за Москву – написао је у изјави 2001. Марковић.

Досије Тестамент полицајца војислава Јекића
ЈЕКИЋ: МАРКОВИЋ НАРЕДИО ДА СЕ СМАКНЕ АРКАН

Бивши полицијски начелник у Лозници Војислав Јекић у тестаменту овереном у суду написао је да је на дан кад је Аркан убијен разговарао са Аркановим убицама и од њих чуо да је умешан Андрија Драшковић, који им је дао службену легитимацију ДБ и био им претходница.
– Дошао сам код Илића кући (генерал полиције Драган Илић) и рекао да знам ко је убица и да је врло озбиљно. Спомиње се и име Радета Марковића, а претходница превожења рањеног (Добросава Гаврића, осуђеног за убиство Аркана, оп. а.) био је добар пријатељ Радетов, Андрија Драшковић. Кад сам рекао да знам ко је убица, није се много изненадио. Кад сам му поменуо Радета и Андрију, јесте, и прокоментарисао је: „Па видећу ја с Радетом шта он све зна о томе.“ Такође ми је Илић рекао то вече да је Аркан дан уочи атентата био код Радета до 12 сати, а на дан атентата Андрија је био код Радета у канцеларији, такође до 12 сати – посведочио је Јекић.

Све ово је написао у писму које је овај полицајац послао Аркановом сину Михајлу, а објавио је недељник Експрес.

Извор:Курир.рс

loading...
Loading...