Издвајамо Свет

Тајни живот Ердогана: Нови документарац открива непознате детаље из живота НОВОГ СУЛТАНА!

Турског председника воле, мрзе, плаше га се… У протеклих неколико месеци ретко који политичар је изазивао толико велике контроверзе као Реџеп Тајип Ердоган. О томе какав је у приватном животу врло се мало зна, мада је већ 13 година на власти.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Уз помоћ угледних стручњака, биографа, Ердоганових противника и присталица, немачки јавни сервис ЗДФ снимио је документарну емисију под називом “Човек Ердоган – тајне турског председника”, неку врсту психограма 62-годишњег политичара, а “Билд” га је представио у кратким цртама.

Већина Турака поштује свог председника, који важи за човека јасних речи и наглашене гестикулације.

“Он поседује дар и харизму неопходну да би пробудио национални понос многих Турака и то употребио у властиту корист”, каже професор Џени Вајт са Института за турске студије у Стокхолму.

Године 2015. Ердоган је наводно спречио самоубиство човека на мосту у Истанбулу када је колона службених возила туда случајно пролазила. Полиција је до тада сат и по покушавала да одврати младића од тога. Ердоган га је позвао у кола и тако спречио трагедију. Да ли је све било инсценирано, или истина?

Његови наступи као оца нације нарочито добро пролазе код конзервативних Турака. Ердоган је познат по говорима у којима наглашава да заштита од нежељене трудноће није у складу с вером и да свака жена треба да има најмање троје деце.

Корени

Ердоган и његово четворо браће и сестара одрасли су у сиромашној лучкој четврти Касимпаша, у Истанбулу. Отац морнар и мајка веома су држали до дисциплине, а нарочито побожности.

Као дечак Ердоган је страствено играо фудбал, што је отац наводно хтео да му забрани зато што кратке панталоне нису у складу са мулсиманском вером. Мајка је желела да се ожени женом покривеног лица. Ердоган се томе успротивио, јер би то вероватно наудило његовој политичкој каријери.

На суровом плочнику Касимпаше млади Тајип је морао да се доказује већ као врло млад. Научио је да се брани. “То га је до данас обележило. Провоцира, не избегава борбу за власт, подноси ударце и сигуран је: ‘На крају ћу ипак победити!’”, каже Рајнер Херман, бивши дописник “Франкфуртер алгемајне цајтунга из Истанбула”.

Пут до политике водио је преко ангажмана у исламској Странци благостања (Рефах партиси). Године 1994. изабран је за градоначелника Истанбула.

Приватни живот

Са супругом Емином живи у председничкој палати у Анкари. Раскошна грађевина с 1.000 соба и површином основе 40.000 квадратних метара налази се усред заштићеног природног подручја.

Улоге у породици су јасно разграничене: муж ради, жена води бригу о четворо деце и домаћинству. Емина Ердоган подржава супруга у његовим ставовима, мада се у дипломатским круговима прича да она утиче на њега да буде блажи.

Приватни детаљи ретко када доспеју у јавност. “Он не жели да се о његовом приватном животу нашироко пише у медијима”, каже новинар Умут Јертутан. “Пратим га већ 15 година, али не знам шта воли да једе и какви су му хобији.”

Познато је да је велики верник, да не пуши и не пије и често иде на молитву петком. Према сазнањима једне западне обавештајне службе, Ердоган од 2007. има здравствене проблеме, сложен случај дискуса херније, због којег му прети опасност да постане радно неспособан.

Моћник Ердоган

Здравствене проблеме је немогуће наслутити на основу његових наступа у јавности, јер је активнији него икад.

После војног пуча у јулу ове године наредио је хапшење стотине војника и судија. Слути да у земљи постоји завера против њега, предвођена Фетулахом Гуленом, његовим бившим савезником.

Још 2004. представљао се потпуно другачије – као просветитељ и реформатор, а од немачког канцелара Герхарда Шредера добио је признање “Европљанин године”.

Тада је желео да Турска уђе у ЕУ по сваку цену. Одустао је тек када је приметио да се Брисел и ЕУ мешају у унутрашњу политику.

Од тада се све више радикализује, тврде експерти у документарној емисији. Хапсио је и прогонио политичке противнике, није подносио критику и преузимао све већа овлашћења.

“Што је више моћи стицао, то га је она више тровала. Тај отров није овладао само њиме, већ и целом Турском”, каже Џан Дундар, бивши главни уредник листа “Џумхуријет”.

Контроверзни Ердоган

На државној функцији зарађује око 9.000 евра месечно, али је познат као мултимилионер, који је из сиромашне четврти Истанбула доспео у труску елиту.

У прошлости су га често сумњичили за корупцију. Године 2013. објављени су снимци телефонских разговора председника и његовог сина Билала, у коме му наводно каже да склони огромну количину готовине. Ердоган тврди да је реч о фалсификату и да иза свега стоји завера Гулена и његових људи.

Редовне законске процедуре никада није било, између осталог зато што је надлежни судија ухапшен. Тај скандал је једна од највећих тајни Реџепа Тајипа Ердогана. Питање је да ли ће икада бити расветљена.

Извор:билд.де / М.А.