Издвајамо Свет

ТЕРОРИСТИ ПРОТЕРАНИ ИЗ АЛЕПА УЗ ВЕЛИКО ПОНИЖЕЊЕ: Погледајте у чему их превозе… (ВИДЕО)

Владине снаге и припадници самоодбране завршавају ослобађање источног Алепа од терориста, изјавио је на брифингу заменик начелника главне оперативне управе Генералштаба оружаних снага Русије генерал-потпуковник Виктор Познихир.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

„Владине снаге и одреди самоодбране завршавају операцију ослобађања од терориста источних региона економске престонице Сирије — Алепа. Током офанзиве милитанти су истерани из свих квартова које су контролисали. Сиријска војска је током борбених акција ликвидирала више од 900 милитаната, уништене су на десетине јединица тешког наоружања и војне технике“, рекао је он.

Заменик начелника главне оперативне управе Генералштаба Оружаних снага Русије навео је да је током извођења операције у потпуности ослобођено 105 квартова Алепа, површине 78,5 квадратних километара.

„Скрећем пажњу да је, према одлуци председника Руске Федерације, авијација Ваздушно-космичких снага Русије у подручју Алепа није коришћена од 18. октобра“, нагласио је он.

Познихир је навео да су напади милитаната ДАЕШ-а на Палмиру одбијени.

„Вишеструки напади милитаната ДАЕШ-а су одбијени. У исто време линија одбране пролази кроз подручја града Тјас и аеродрома Тифор. Руска федерација пружа помоћ руководству Сирије у организацији контранапада на Палмиру“, рекао је он.

Наведено је да руска војска уз подршку ваздушно-космичких снага Русије стабилизовала ситуацију у подручју Алепа.

Више од четири хиљаде људи напустило источне делове Алепа

Више од четири хиљаде људи изашло је из источних четврти Алепа, наводи се у саопштењу Министарства спољних послова Русије.

„Из источних четврти Алепа изашло је већ више од четири хиљаде људи“, пише у саопштењу објављеном на сајту Министарства.

Министарство спољних послова саопштило је „да су у интересу спречавања жртава, пре свега међу цивилима, 15. децембра прекинуте борбе и да је почела евакуација милитаната и чланова њихових породица из Источног Алепа“.

„У складу са постигнутим споразумима гарантује се безбедност свих припадника илегалних оружаних група које су одлучиле да напусте Алеп. Организован је хуманитарни коридор дужине 21 километар. Шест километара прелази преко територије Алепа коју контролише сиријска војска, а 15 километара у правцу запада преко територије под контролом илегалних оружаних група. У операцији учествује 20 путничких аутобуса и 10 возила хитне помоћи, а такође је укључен и превоз самих бораца — око 100 аутомобила“, саопштило је Министарство.

„Истовремено се наставља пружање велике хуманитарне помоћи жртвама сиријског сукоба. У сарадњи Министарства одбране Русије и Министарства за ванредне ситуације Русије у Сирију се шаљу пошиљке хуманитарне помоћи: прехрамбени производи, лекови, свакодневне потрепштине, шатори и генератори. Последњих неколико дана главни ток руске хуманитарне помоћи иде у Алеп“, наводи се у саопштењу.

„Осим тога, у Алеп је почетком децембра 2016. године пребачен одред Међународног центра за разминирање Оружаних снага Русије. Војни инжењери почели су деминирање источних делова Алепа које је сиријска војска ослободила од терориста. Од експлозивних направа и експлозива у потпуности је очишћено неколико десетина хектара територије града, укључујући више од 20 друштвених објеката цивилне инфраструктуре: школе, болнице, трафостанице, црпне станице, пекаре и џамије“, додаје се у саопштењу.

Такође се напомиње да руски лекари мобилних болница Министарства одбране и Министарства за ванредне ситуације Русије настављају да пружају медицинску помоћ Сиријцима.

Погледајте аутобусе у којима превозе терористе, ово је за њих велико понижење

 

Извор: rs.sputniknews.com/Србија јавља