Издвајамо Свет

ТРАМП ПОНОВО ОСУО ПАЉБУ ПО КИНИ: Окривио их за…

Новоизабрани председник САД Доналд Трамп довео је у питање да ли Сједињене Државе треба да наставе са поштовањем политике „једне Кине“, осим уколико Пекинг учини уступке који се тичу трговине и других питања.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

„Не знам зашто треба да будемо привржени политици једне Кине, уколико не направимо договор са том земљом о другим питањима, укључујући и трговину“, рекао је Трамп у интервјуу за „Фокс“ на питање о телефонском позиву председнице Тајвана Цај Ингвен, чиме је прекинута деценијска дипломатска традиција САД.

Трамп је рекао и да је само неколико сати раније сазнао за позив тајванске председнице, а не недељама унапред како су медији пренели.

Према његовим речима, Кина не сарађује са Америком око валуте, Северне Кореје или у вези са тензијама у Јужном кинеском мору.

Закључак ЦИА да се Русија мешала у изборе је смешан

Новоизабрани председник САД Доналд Трамп изјавио је данас да је закључак ЦИА да се Русија мешала у председничке изборе „смешан“ и да то демократе користе да оправдају пораз њихове кандидаткиње Хилари Клинтон.

Трамп је рекао да се не противи наредби одлазећег америчког председника Барака Обаме да се покрене истрага о сајбер-нападима током изборне кампање и о могућој умешаности Русије, али да Обама не треба да каже да је реч само о Русији.

„Не треба да се каже да је само Русија, него и друге земље, као и други појединци“, рекао је Трамп.

Обамина администрација је саопштила да се истрага не односи само на Русију или само на председничке изборе већ и на све изборне инциденте, међу којима су и сајбер-напади 2008. и 2012. године, који се доводе у везу са кинеским хакерима.

Трамп је рекао да кривац за хаковање може бити Кина или обичан хакер који седи на каучу. ЦИА је закључила да се Русија мешала у америчке председничке изборе у корист републиканаца.

Извор: Танјуг