Србија

ТРИ ПУТИНОВА ЗАХТЕВА-Ево шта је Руски председник поручио српским властима

Александар Вучић и Владимир Путин (Фото: Јутјуб)

Сергеј Лавров стиже у посету Србији, а у коферу, како је потврђено „Блицу“ из више дипломатских извора, доноси три крупна изазова (читај: захтева) за Александра Вучића.

Руски шеф дипломатије остаје у Београду два дана и састаје се са председником Николићем, премијером Вучићем и колегом по функцији Дачићем. Ипак, убедљиво највећи значај има сусрет са Александром Вучићем.
Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Према сазнањима нашег листа, а о некима од њих смо и писали претходних дана, Лавров ће српском премијеру испоставити три захтева званичне Москве, иза којих стоји лично Владимир Путин.

О првом захтеву „Блиц“ је и писао пре неколико дана, откривајући да је један од разлога доласка шефа руске дипломатије „сугестија“ да Вучић подржи Томислава Николића као кандидата блиског Москви на предстојећим председничким изборима. Није тајна да Вучић има велике недоумице око подршке Николићу, посебно зато што релевантна истраживања показују да би његова победа била упитна. Ипак, у Москви не крију да је Николић њихов фаворит за председника Србије.

Политиколог Владимир Гоати такође сматра да је Николић за Русију више него прихватљиво решење.

– Суштински, циљеви Русије, још од средине 19.века, своде се на излазак на топла мора. Зато Русија покушава да, ако је могуће, уз помоћ Србије елиминише садашњи режим у Црној Гори и оствари своје тежње. Николић је за Русију право решење јер подржава Москву – констатује Гоати и додаје да ће током посете Лавров „демонтирати“ недавни напад на уставни поредак Црне Горе у коме су, наводно, учествовала и двојица Руса.

Неизбежна тачка разговора Вучића и Лаврова биће и однос према НАТО-у и у третман припадника Српско-руског хуманитарног центра у Нишу. Наиме, Москва очекује да тај центар, односно људи који у њему раде у Србији имају све привилегије које су додељене НАТО-у, а то, између осталог, подразумева и ослобађање од плаћања такси, комуналних услуга и путарина.

Гоати, међутим, сматра да ће се Србија, ако на то пристане, суочити са низом сличних појединачних захтева великих сила.

– Када би све то прихватила, Србија би наишла на тешка ограничења да све то исконтролише. Поставља се питање због чега би Русија у том погледу имала приоритет – објашњава Гоати.

Наш саговорник додаје и да је Русији један од кључних циљева да Србија не уђе у НАТО, што нас доводи до трећег захтева који ће испоставити Лавров, а то је јасније дистанцирање Београда од западне војне алијансе.

С друге стране, политички аналитичар Душан Јањић о тим питањима има нешто другачије виђење. По његовом мишљењу, „Николић је на трећој линији утицаја“, због чега би „од Лаврова могао да добије само честитку ако победи на изборима“.

– Лобирање Русије у изборним кампањама на Балкану је завршено са Додиком. Мини-скандал у Црној Гори показатељ је да се Русија довољно опекла уплитањем у унутрашња питања других земаља – сматра Јањић.

За разлику од Гоатија, Јањић очекује да ће бити потписан уговор по коме ће центар у Нишу добити дипломатски статус „јер се односи на људе“.

Медведев послао јасну поруку

Чињеница да руски премијер Дмитриј Медведев није дошао у Београд, иако се спекулисало да ће то сигурно учинити у октобру, јасна је порука Србији, кажу упућени саговорници из дипломатских кругова. Са тим се слаже и Владимир Гоати:

– То је порука: нећемо доћи у Београд јер Србија није политички блиска Совјетском Савезу по руском концепту. Све остало је магија речи – констатује Гоати.

 

Извор: Blic