Издвајамо Свет

ЦИА ОБЈАВИЛА ИНТРИГАНТАН ИЗВЕШТАЈ ИЗ 1970: После Титове смрти остаће само Армија, Хрвати руше СФРЈ..(ФОТО)

Јосип Броз Тито (фото:ЈуТјуб)

Америчка Централна обавештајна агенција (ЦИА) декласификовала је средином децембра своје карте, и то поводом 75. обљетнице обавјештајног картографског центра.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Он је почео с радом у октобру 1941. године, док ЦИА још није било, али је био важан због рата који је већ трајао у Европи, а за који дан је ударио и на америчке обале.

Преглед карата могућ је на Фликру.

Карте се раде у складу с кључним светским кризама па се може видети прецизна карта Кубе 1962. године у доба избијања ракетне кризе.

Бивша Југославија постаје све занимљивија 1970-их година, а посебно је интригантан извештај ЦИА од 20. новембра те године који говори о јачању децентрализације и предвиђа да због тога није јасна „стабилност у посттитовском раздобљу“.

„Аспирације Хрвата за самосталном Хрватском главни су извор напетости у југословенском политичком систему“, наводи се.

Хрвати су националисти, осим Далматинаца који су ближи јединственој држави. Посебно је индикативна реченица која истиче: „После Титове смрти остаће само Армија“ говорећи о све снажнијој улози република.

И на Словенију се гледало као на републику која је склона везама са Западом, али је премалена за раздор.

Хрватска пак то може, а кључан аргумент је економски допринос Хрватске тадашњој федерацији који је несразмеран с њеним утицајем. За Југославију се већ тада тврди да се може дефинисати као Велика Србија.

Карте СФРЈ појављују се од 1981, после Титове смрти јер је ЦИА још 1970. била свесна да ће се Југославија распасти.

Извор:Јутарњи