Русија

ЦИА: Руси хоће да отму Младића из Хага, иза свега стоји Путин!?

Владимир Путин (Фото: kremlin.ru)
Американци тражили од наших безбедњака проверу сазнања да руски специјалци, маскирани у мафијаше, спремају напад на колону која превози Ратка Младића од притвора до суднице… План је, наводно, да Младића пребаце у Русију или Белорусију, где би добио политички азил… ЦИА тврди да иза свега стоји Владимир Путин!
Американци су у страшној паници јер су убеђени да ће Руси киднаповати бившег команданта Војске Републике Српске генерала Ратка Младића из Хашког трибунала и тајно га пребацити у Москву!
Како сазнајемо, агенти америчке Централне обавештајне агенције (ЦИА) затражили су од српских служби безбедности проверу сазнања о “могућој отмици” Младића из Хага, коју би наводно требало да организују руски специјалци прерушени у мафијаше!?!
Према подацима Американаца, план је да се нападне колона возила која превози Младића од притвора до суднице. Потом би генерал био пребачен у Русију или Белорусију, где би добио политички азил.
А да шок буде већи, агенти ЦИА тврде да иза овог плана стоји лично руски председник Владимир Владимирович Путин!?!
Мафија као параван
Према речима наших извора, који су имали увид у документацију америчких обавештајаца, агенти ЦИА су убеђени да би “руска акција” могла обуставити хашки процес против Младића.
– Американци су од српских служби затражили проверу ових информација. Иако је реч о консултацији, агенти ЦИА су већ убеђени да Москва спрема киднаповање Младића и тешко их је разуверити. У списима су чак направили и могући сценарио акције, који укључује “напад” на колону возила која Младића превози од притвора до суднице, у ком би учествовало најмање десет обучених руских специјалаца, прерушених у мафијаше… Американци верују да би Москва, у случају да акција успе, званично негирала умешаност, а цела прича би се свела на паравојну или параобавештајну акцију која је испланирана у подземљу… Још је невероватније то што ЦИА дословце тврди да иза овог плана стоји лично Путин!?! – преноси Информеров саговорник, који је из разумљивих разлога инсистирао да му не објављујемо име.
На другој страни, адвокат Тома Фила каже да је прича о Младићевој отмици сулуда, али и да је сличних спекулација било и у случају Слободана Милошевића.
Младић је полумртав човек, он не треба више ником осим породици. Кад је Милошевић био у затвору, требало је да му се ради коронарографија. Чеда Јовановић је предложио Дедиње, док је Милошевић хтео ВМА. Онда је Јовановић измислио да ће Руси послати хеликоптере и отети Милошевића, па је довео људе с пушкама да га чувају… – подвлачи Фила.
Појачали обезбеђење
Бивши оперативац ДБ Божа Спасић, међутим, сматра да се може тврдити да су Американци у паници.
– Постоје идеје унутар руских параобавештајних снага да се предузму мере како би се Младић довео у Русију на лечење, после чега се више не би вратио у Хаг. Зато не треба да чуди то што је сад много јаче обезбеђење око суда него иначе. Вероватно се прате телефонске комуникације, али и међусобни контакти притвореника. Све указује на велики страх, јер би губитак Младића за Хаг представљао крах! – закључује Спасић.
Извор :M. Jovanović – M. Dobromirović/Informer