Издвајамо Регион

У МАКЕДОНИЈИ ПОЧЕО АМЕРИЧКО-РУСКИ БАЛКАНСКИ РАТ: Вашингтон издао наредбу да Груевски не сме формирати нову владу

Вашингтон је издао „тиху наредбу“ да Никола Груевски и коалиција са којом је освојио највише гласова на минулим изборима не смеју формирати нову владу Македоније.

Стејт департман и ЦИА желе да преко компоновања владе, односно прављења владајуће коалиције у Скопљу, приведу крају оно за шта су припремали терен многонедељним демонстрацијама. Да ставе политичку тачку на својеврсну обојену револуцију.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Зато је главни македонски „Американац“ – лидер Социјалдемократског савеза Македоније Зоран Заев – добио нове инструкције и почео да у складу са њима наступа.

У Битољу је изјавио да је сигуран да Груевски и ВМРО-ДПМНЕ неће формирати нову македонску владу.

Чак ни ако Државна изборна комисија одбије све приговоре његове коалиције и задржи у Собрању 51 посланички мандат (СДСМ има 49). Није га поколебало ни то што је ДИК већ одбила све приговоре шиптарске партије Беса, која има амерички налог да уђе у коалицију са Заевом.

У Битољу је посебно нагласио да на одлуку ко ће предводити будућу владу неће утицати ни решења ДИК, а ни касније одлуке Управног суда Македоније.

Није се устручавао ни да изјави: „И мени и Груевском је јасно да он не може да формира нову владу Македоније – без обзира на одлуке Државне изборне комисије. Нову владу ћемо водити ми и она ће бити европска!“

Још је изговорио ово што данас може изговорити само неко ко води опозицију у Македонији и власт у Приштини:

„Нову владу ћемо формирати на темељима Европске конвенције за људска права. Она ће бити основа на којој ћемо формирати нову парламентарну већину. Она ће бити и оквир за деловање наше владе“.

Ово „мирише“ на наставак политичке нестабилности. На нове протесте и сукобе који, на жалост, могу и не бити мирни и чисто политички.

Американци су очито спремни – ако Груевски формира владу – да псе своје македонске полуобојене револуције поново пусте са ланца…

 

Извор: Факти.орг