Издвајамо Свет

У опкољеном делу Алепа са џихадистима крије се велика тајна САД, ево која …

Обамина администрација очајнички покушава да наметне нови “дипломатски предлог” не би ли обезбедила неколико додатних дана и извлачење преосталих џихадиста из Алепа.

Одлазећи државни секретар САД-а Џон Кери објавио је спремност Вашингтона да, на било који начин, обезбеди повлачење “опозиционих” снага из источног Алепа.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Он је овакву намеру Вашингтона поновио неколико пута у претходних пар дана, а о томе је посведочио и његов руски колега Сергеј Лавров.

Осим тога, покренута је и широка “дипломатска офанзива” којом је покушано да се преко притисака међународне заједнице издејствује нови седмодневни “хуманитарни прекид ватре”. Тачку на такве покушаје ставили су током јучерашњег дана Русија, Кина и Венецуела, блокиравши нову резолуцију Савета Безбедности УН о Алепу.

Иако ни Керијев труд нити међународни и медијски притисак на Дамаск и Москву није уродио плодом, западне дипломате и даље упорно покушавају. Зашто?

Да ли константни напори које улаже велики број високих званичника и дипломата да би се оставила у животу сада већ мала енклава у Алепу и око 800 преосталих џихадиста, ипак крије неку већу тајну?

Прегруписавање џихадистичких снага, чак и да неким чудом успеју да добију било какво појачање, у ситуацији у каквој се сада налазе, више нема никаквог смисла, јер САА сада врши ударе са свих страна опкољеног подручја.

Највероватнији разлог овако великог труда који улаже цео западни свет за очување десетак крајева града које још увек држе “побуњеници”, јесте покушај извлачења “особа од високог значаја” за Обамину администрацију и њихове савезнике.

Уколико би амерички војници или агенти били ухваћени живи или њихови лешеви пронађени унутар Алепа, осовина Сирија-Русија-Иран имала би необориве доказе за, а вероватно и обавештајни увид у, умешаност западних сила у тероризам на тлу Сирије.

 

Извор: Правда