Издвајамо Свет

УДАРНА ВЕСТ! БРИТАНСКА ВОЈСКА УШЛА У СИРИЈУ И СТАЛА НА СТРАНУ ПОБУЊЕНИКА: Руски специјалци у приправности!

Британске снаге су стигле на Блиски исток да помогну у обуци умерених сиријских побуњеника који су ангажовани у борби против ИСИС-а.

Они су се придружили већ распоређеним снагама у региону (њих 500).

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Секретар одбране Мајкл Фалон је рекао да се сиријске “умерене“ снаге обучавају за пешадију, медицину и способностима по питању експлозивне опасности.

РТ извештава:

Њихов долазак је најављен када је Велика Британија одржала конференцију министара одбране из земаља укључених у коалицију која се бори против Исламске државе.

20 тренера – који ће вероватно бити војници специјалних снага – ће научити такозване “умерене“ борце пешадијским вештинама, борбеној првој помоћи и другим борбеним тактикама.

Сматра се да је тренутни распоред састављен од око 500 војника из 4. пешадијског пука, који се налази у близини града Ербил који држе Курди.

Секретар одбране Мајкл Фалон је раније изјавио да ће свако ко прими британску обуку проћи безбедносну проверу како би се осигурало да се знање не пренесе групама џихадиста.

Распоређивање британских специјалних снага је под све већим надзором, а критичари тврде да то сада постао основни облик британских војних операција и да као такав треба да буде доведен под демократску контролу.

Велика Британија је једна од ретких земаља која изричито одбија да коментарише тајне војне активности и у медијима и питања од стране изабраних посланика у парламенту.

Позив за нове ратне силе је, између осталих, подржао и Џереми Корбин који је изнео своје мишљење на сајту Миддле Еаст Еyе у августу.

“Веома сам забринут због тога, јер би бивши премијер Дејвид Камерон – претпостављам да би и премијерка Тереза Меј рекла исто –  да парламентарна конвенција захтева посланички мандат да се распореди британска војска. Осим, а сви они користе то “осим,“ када се ради о специјалним снагама,“ рекао је Корбин.

Његови коментари су одмах нападнути од стране бившег војника Боба Стјуарта који је рекао за Тимес да премијер мора имати прилику да распореди војску “када мисли да је то од кључне важности.“

Независни аналитичари тврде међутим нешто сасвим супротно: Тајне службе Британије су послале специјалне снаге да се придруже џихадистима у борби против Руса. Сви већ знају да такозвана умерена опозиција не постоји и да се ради о најокорелијим џихадистима који су у директном сукобу са Русима и сиријском армијом.

Као гром из ведрог нема одјекнула је вест да су специјалне јединице Русије у Алепу у једном замаскираном бункеру заробили десетину специјалаца са Запада. Ово ће бити окидач за већу конфронтацију западних војски и руске војске. На помолу је и велики скандал.

Треба напоменути да у Сирији само руска војска има легални мандат за оружане акције а да су сви остали укључујући ту НАТО и војске Запада илегално, без мандата УН или Сирије.

 

Извор: Wебтрибуне.рс