Издвајамо Србија

УДАРНА ВЕСТ! Након обустављања процеса против Динкића, на слободи и… (ВИДЕО)

Тужилаштво за организовани криминал обуставило је истрагу против Богољуба Карића због злоупотребе положаја одговорног лица. Поново се потврдило старо правило да је правда спора, али достижна, написао је Карић на свом фејсбук профилу.

„Драги моји, поделио бих са вама, који ми својим коментарима пружате велику подршку у настојањима да заједно створимо бољу и лепшу Србију, најновију и најрадоснију вест. После двадесет година сумњичења да сам наводно злоупотребио положај у приватној компанији, обустављена је истрага која је против мене вођена. Поново се потврдило старо правило да је правда спора, али достижна“, написао је Карић.

Он је захвалио свима који су веровали у њега и правду и изразио наду „да ћемо заједно наставити даље да градимо Србију као лепше место за све нас, нашу децу и децу наше деце“.

Истрага је обустављена против још осам особа. Карић је сада слободан човек и требало би да буде повучена потерница која је за њим расписана пре скоро 11 година.

Против Карића, који је ван Србије од 2006. године, недавно је због застарелости обустављен и поступак у Вишем тужилаштву у Београду по оптужници из 2010. године, којом се теретио за злоупотребу службеног положаја, односно извлачење новца из „Мобтела“.

Истрага за наведено кривично дело вођена је због сумње да је, у периоду од априла 1994. до фебруара 1997. године (делимично током међународних санкција), током оснивања Предузећа за мобилне телекомуникације „Србија БК ПТТ доо — Мобтел“ и уношења оснивачког капитала, тада окривљеном Богољубу Карићу и предузећу „БК трејд Инц“, суоснивачу „Мобтела“, прибављена противправна имовинска корист у износу од 21.980.551,98 америчких долара, на име разлике између стварне и лажно приказане вредности унете опреме.

Њему и његовој породици сада ће морати да буде враћено више скупоцених аутомобила, кућа, локала, који су били привремено заплењени током истраге и поверени на чување Дирекцији за управљање одузетом имовином.

У саопштењу Тужилаштва за организовани криминал прецизира се да је поред Карића обустављена истрага због кривичног дела злоупотреба положаја одговорног лица и за Видомира Парежанина, Панту Урошевића, Мишу Кузмановића и Смиљу Младеновић.

Истрага је, како се подсећа, вођена због сумње да је, у периоду од априла 1994. године до фебруара 1997. године (делимично за време међународних санкција), током оснивања Предузећа за мобилне телекомуникације „Србија БК ПТТ доо — Мобтел и уношења оснивачког капитала, Карићу и предузећу „БК трејд инц“, суоснивачу „Мобтела“, прибављена противправна имовинска корист у износу од 21.980.551,98 америчких долара, на име разлике између стварне и лажно приказане вредности унете опреме.

Истрага је започета у Окружном јавном тужилаштва у Београду 18. фебруара 2006. године, а касније ју је преузело Тужилаштво за организовани криминал.

Након што је предузело низ радњи, Тужилаштво је 2015. године одбило као сувишне предлоге одбране за предузимање нових доказних радњи, после чега је суд усвојио жалбе одбране поднете на одлуку тужилаштва и наложио испитивање већег броја сведока и прибављање бројних материјалних доказа.

По предузимању наведених радњи тужилаштво је у више наврата одбијало предлоге одбране да се одреди ново економско-финансијско вештацење.

Међутим, крајем 2015. године, одлуком суда тужилаштву је наложено да се изврши допунско економско-финансијско вештацење које треба да узме у обзир нове околности које су наведене у Извештају ДОО „АЛФА ПРОФИТ“, из Москве, који је, у међувремену, доставила одбрана, а тичу се процене вредности трошкова које је имао страни улагач, „БК трејд инц“, приликом испоруке опреме.

Новим вештачењем је утврђено да је приликом уношења оснивачког капитала у „Мобтел“, односно приликом набавке и испоручивања опреме потребне за изградњу система и рад овог предузећа, суоснивач „БК трејд инц“ имао оправдане трошкове на име транспорта опреме из Шведске и Русије, царина, осигурања и друге нужне трошкове у наведеном износу, који нису приказани приликом фактурисања.

Из тога је како је указало тужилаштво, произишао закључак да није прибављена противправна имовинска корист.

Тужилаштво је такође обуставило истрагу која је водена против Богољуба Карића, Сретена Карића, Олге Ердељановић и против Зорана Карицћ, Драгомира Карића и Оливере Недељковић због кривичног дела злоупотреба положаја одговорног лица.

 

Извор: Танјуг/Србија јавља/ Фејсбук

loading...
Loading...