Издвајамо Свет

УДАРНА ВЕСТ – ОТКРИВЕНО: Американци руководили операцијама Ал Каиде у Алепу!

Пише: Вјачеслав МАТУЗОВ, саветник у амбасади СССР у САД-у од 1990-1992. године, руководилац групе за Блиски и Средњи Исток.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

ДРЖАВНИ секретар САД Џон Кери се већ по други пут од почетка децембра обраћа Сергеју Лаврову, шефу МИП Русије са писменом понудом за прекид ватре у Алепу и извођење бојовника у безбедну зону.

Први пут Русија је дала своју сагласност, али је већ следећег дана из непознатих разлога Кери опозвао свој предлог. У међувремену 80% територије источног Алепа стављено је под контролу сиријских оружаних снага и сиријске владе.

Стиче се утисак да је тај успех у великој мери био постигнут захваљујући посредништву Турске, где су се, према неким подацима, одвијали преговори између ратних команданата источног Алепа о прекиду ратних дејстава и извођењу бојовника из зоне ратних дејстава. То је и урађено.

У складу са тим споразумима, хиљаде бојовника напустило је Алеп и предало оружје.

Овог пута САД су се нашле ван игре. И сада, како би сачувао америчко присуство у овој ситуацији, Кери се по други пут обратио Лаврову. Одговор руског министра био је позитиван: ми смо спремни да размотримо те предлоге. Питање је следеће: да ли је сама Америка способна да испуни преузете обавезе.

Ту може да настане проблем. На преосталих мање од 20% територије источног Алепа налазе се најдивљији бојовници, који су раније категорички одбијали да прекину ватру и нису били спремни да поштују тачке споразума од 9-10 новембра између Керија и Лаврова. Међутим, ради се и о томе што се, према доступним информацијама, у источном Алепу налази и велики број западних војних стручњака – из Сједињених Држава, Француске и Немачке, који се баве војним планирањем операција бојовника.

Њихово присуство заједно ан-Нусром, Ахрар аш-Шамом и Фатах аш-Шамом разоткрива механизам управљања терористичким групама, за које су се дуго заузимали Стејт департмент и лично Кери.

Он је сматрао да забрањену Џебхат ан-Нусру треба избрисати са листе терористичких организација и водити са њом преговоре. Сада постаје јасно зашто су САД и њихови савезници иступали са таквом иницијативом: Џебхат ан-Нусром руководили су управо западни саветници.

Данас се оголио осетљиви нерв сиријске политике Вашингтона – директно учешће Американаца у деловању терористичких група. Нико, чак ни званични Вашингтон није избрисао ан-Нусру и Фатах аш-Шам са листе терористичких организација. А сада се испоставило да су западни војни експерти пружали овој терористичкој групи непосредну помоћ.

Сматрам да је то један од главних разлога због ког Кери тако упорно покушава да издејствује извођење опкољених бојовника и људи, који су се нашли заједно са њима, испод контроле сиријске војске.

Влада Русије, њена дипломатија и војни стручњаци су спремни да изађу у сусрет тој жељи. У том циљу, Лавров је предложио да се у Женеви организују контакти између представницима војске САД и Русије. Истина, раније су представници америчке војске категорички одбијали да дискутују на ту тему. На тај начин, они су се одрекли потписа и обраћања Лаврову како од стране Керија тако и од стране Стејт департмана.

Шта ће бити – тешко је рећи. Али, мислим да коначну одлуку неће доносити Лавров. То је питање искључиво војног карактера и спада у сферу рада Министарства одбране Русије и Министарства одбране САД-а која морају да одреде начин реализације политичких споразума који су потписали Лавров и Керим.

Ситуација је компликована. Сиријска војска је показала своје могућности. И ако Американци неће да праве уступке, војно решење – то више није питање. Да будем прецизнији – то је само питање времена, како би се губици цивилног становништва свели на минимум. Специјалне снаге су у офанзиви, ослобађају зграду по зграду, кварт по кварт источног Алепа од бојовника и остало још мало места под њиховом контролом.

Ако Кери не успе да код свог руководства издејствује реализацију ових понуда, у том случају до Нове године источни Алеп биће потпуно ослобођен од бојовника. То би представљало оптималну варијанту. Међутим, у том случају животи западних војних саветника и експерата биће изједначени са животима руководилаца терористичких група, који се данас налазе у источном Алепу.

Американци су се нашли у ћорсокаку и имају само један излаз: да испуне захтеве које поставља Русија. Алтернатива овом, такозваном „политичком регулисању“ биће потпуно уништење терористичке групе која покушава да се одбрани на преосталој територији источног Алепа.

 

Извор: факти.орг