Издвајамо Србија

УДАРНА ВЕСТ – ОВО МОЖЕ САМО У ВУЧИЋЕВОЈ СРБИЈИ: Спрема се тотални колапс – НОВИ ШТРАЈК ВОЈСКЕ СА ПОЛИЦИЈОМ!

Тешка материјална ситуација натерала је два највећа и репрезентативна синдиката у безбедносним службама Србије, Полицијски синдикат Србије и Војни синдикат Србије, да заједнички покушају да се изборе за бољи статус запослених у МУП-у и Министарству одбране. Због тога су за недељу 11. децембар заказали заједнички протест испред Владе Србије како би скренули пажњу на нагомилане проблеме у систему безбедности Србије.

По први пут у историји раме уз раме на протесту ће се наћи полицајци и војници, што је доскора у Србији било незамисливо, а што већ изазива панику у врху српске власти. Упркос застрашивању после протеста војног синдиката прошле недеље, када им се придружило и руководство полицијског синдиката, они су одлучили да наставе протесте. Тада су их поједини медији оптуживали да су „шијуни ЦИА, плаћеници Сороша“ и ко зна кога. Огласио се и премијер Александар Вучић који је рекао да је на протесту била шачица војника. Међутим, војницима је подршку дао председник Тома Николић.

Убрзо по протесту кренуле су претње и притисци на војнике који су учествовали, а како су образложили у кривичној пријави коју је војни синдикат поднео против начелника Генералштаба Љубише Диковића и његових сарадника, протест су пратили снајперисти и учесници су снимани.

Протест у недељу би требало да почне у минут до 12, што је симболичан начин да се укаже на горуће проблеме припадника снага безбедности, каже Вељко Мијаиловић, председник Полицијског синдиката Србије.

– Ми не желимо по сваку цену да одржимо протест, већ да се проблеми реше у преговорима са послодавцем. Ми ћемо у току недеље разговарати са министром полиције Небојшом Стефановићем – изјавио је Мијаиловић.

Главни проблеми, на које се полицијски синдикат жали, јесу неиспуњена обећања премијера Александра Вучића о исплати 20.000 динара за запослене у МУП-у, дневнице за оперативце полиције који се већ годину и по дана боре са мигрантском кризом и социјални статус полицајаца.
Сличне проблеме имају и у војсци, каже Новица Антић, председник Војног синдиката Србије.

– Ми не тражимо повећање плата, већ да се у оквиру буџета за војску обави прерасподела. Стање је тешко, јер професионални војници имају тако мале плате да морају да раде по неколико послова. Тражићемо састанак са председником Николићем и апеловати да се врати на дораду Закон о буџету у делу који се тиче снага безбедности – изјавио је Антић.

Побегла читава бригада

Како се могло чути на конференцији за новинаре, ове године је велики број професионалних војника напустио службу, па је сама Војска Србије у опасности да функционише и испуњава постављене задатке.

– Ове године Војску Србије напустило је 1.535 припадника, од тога 1.065 војника, а остало су старешине. То је информација до 15. новембра, што ће рећи да ће до краја године број бити још већи – каже Антић за „Вести“.

Извор: vesti-online.com