Издвајамо Свет

УДАРНА ВЕСТ: Сирија у Алепу заробила официре и „инструкторе” из САД, Британије, Немачке, Француске, Турске, Израела…

ЗЕМЉЕ чланице Савета безбедности УН усагласиле су нацрт резолуције о посматрачима у Алепу, након што је Француска узела у обзир примедбе Русије.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Гласање је заказано за сутра у поподневним сатима по средњеевропском времену.

Амбасадорка САД при УН Саманта Пауер изјавила је: ”Очекујемо да ће текст резолуције бити прихваћен једногласно”.

Руски амбасадор при УН Виталиј Чуркин рекао је да с коначно појавио „добар текст”.

Упитан – да ли ће се у Алепу појавити међународни посматрачи – Чуркин је рекао: „Све ће бити одлично”.

Француска је својим нацртом резолуције тражила да генерални секретар УН Бан Ки-мун „одмах распореди посматраче који би пратили евакуацију цивила из опкољених делова Алепа и да ли се поштује међународно право”.

Русија је инсистирала на ставу да слање посматрача УН у Алеп мора добити претходну сагласност сиријске владе.

Руски нацрт текста искључио је било какви посматраче током евакуације цивила из Алепа, а генералног секретара УН позвао да осигура безбедност и друге аранжмане у ”координацији са заинтересованим странама”, укључујући сиријску владу која сада контролише источни део Алепа.

У међувремену су се у медијима појавиле информације да је сиријска армија у Алепу заробила више страних својних стручњака – официра и инструктора.

Примера ради, онлајн издање 21ст Центурy Wире тврди да су сиријски командоси заробили 14 инструктора из земаља које су у саставу америчке блискоисточне коалиције. Наводно су се сви скривали у једном бункеру у источном Алепу.

Исто издање је објавило да је већина у из Саудијске Арабије, али их има и из Јордана, Марока, Катара, Сједињених Држава и Израела.

Међутим, познати сиријски новинар и активиста Саид Хилал Алшарифи тврди да се ради о официрима из САД, Француске, Велике Британије, Немачке, Турске, Саудијске Арабије, Марока, Катара и Израела.”

Посебно је указао: „У једном подруму у источном Алепу откривен је штаб високорангираних официра НАТО. Сви су заробљени живи. Влади Сирије вило је веома важно да буду ухваћени јер ће бити – у директним преговорима – ’представљени’ тим земљама, а и јавности”.

 

Извор: факти.орг