Издвајамо Србија

УДАРНА ВЕСТ! ВУЧИЋ ДОНЕО ОДЛУКУ: „Прекидам контакте са ЕУ!“

Док Хрвати не укину блокаду поглавља 26 – о образовању и култури, премијер Александар Вучић неће контактирати с представницима бриселске администрације у вези са европским путем Србије – сазнају „Новости“.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

На овај корак председника Владе практично је натерала уцењивачка политика комшија, који користе сваку прилику да нас саплету у преговорима о чланству у ЕУ и да нашу државу и њега лично дискредитују у дипломатским круговима.

Држава, према нашим сазнањима, остаје при ставу да ништа неће мењати у поглављу 26, јер су све обавезе које је преузела Србија у овој области већ испуњене.

Међутим, како сазнају „Новости“, осим „тренирања мишића“ на Србији, блокада Хрватске има и другу позадину и уско је повезана са оним што се последњих дана дешава на релацији Београд – Москва.

Комешање у западним центрима моћи и спуштање хрватске рампе поклопили су се с најавом да ће Вучић путовати у Русију 21. децембра, где би требало да се договори о набавци руског наоружања – шест авиона „миг 29“, 30 модификованих тенкова Т-72 и 30 борбених оклопњака.

Да је одлука Загреба искључиво политичка, потврдили су и у министарствима културе и просвете, одакле поручују да је Србија урадила све што је потребно за отварање поглавља 26.

– На пољу културе нема отворених питања између Србије и Хрватске. Постојали су неки неспоразуми у вези с враћањем имовине СПЦ које су комисије двеју земаља успешно решавале. Али хрватска комисија је расформирана, а нову још нису именовали – чули смо од министра културе и информисања Владана Вукосављевића.

Министар просвете Младен Шарчевић поручује да наша земља у образовању и правима националних мањина има стандарде боље од неких земаља ЕУ:

– Ово је политички хир Загреба. Све захтеве националних мањина испунили смо, чак и више од онога што се тражи из ЕУ у тој области.

Премијер Хрватске Андреј Пленковић поновио је да нема ничег драматичног у томе што је његова земља блокирала отварање поглавља 26 и додао да ускоро очекује смиривање тензија.

– Имамо очекивања која Србија треба да испуни када је реч о правима хрватске националне мањине. Посебно када је реч о основношколским и средњошколским уџбеницима, где може показати одређени сигнал, и тада ће се преговори о томе отворити.

Амбасадор Немачке у Србији Аксел Дитман верује да ће наша земља ускоро отворити и поглавље 26:

– Успели смо да отворимо два поглавља, и то је позитивно, јер показује да постоји динамични процес проширења. Надали смо се да ћемо отворити и треће. Верујемо да услови постоје и наставићемо да дискутујемо о томе са европским партнерима. Што се тиче билатералних питања, то треба решити и то јесте битно, али то је нешто што треба да се решава ван процеса проширења ЕУ.

Чланица Председништва СНС Владанка Маловић најоштрије је осудила „бруталну хајку коју представници хрватске власти, политичари и медији воде против Вучића“.

– Не чуди ме што хрватским званичницима смета јасна и недвосмислена порука Вучића да Србија више никада неће дозволити понижавање своје државе и својих грађана, и што им је, први пут откако се памти историја српско-хрватских односа, у лице сасуо све чињенице фашистичке политике коју води Хрватска.

Иначе, осим Хрватске, и Бугарска и Румунија начелно су на састанцима Радне групе за проширење (КОЕЛА) износиле извесне резерве према отварању поглавља 26, али оне не би закочиле процес да је Загреб гласао позитивно – сазнају „Новости“ у Бриселу.

Представници Софије и Букурешта изнели су ставове и очекивања од Србије, пре свега када је реч о коришћењу језика мањина у школама и верској служби, али то није била препрека за коначну сагласност за отварање поглавља, јер су им биле довољне гаранције које су добили од Београда.

СПРЕМАЈУ НОВЕ УЦЕНЕ

НОВИ пакет условљавања Хрвати спремају и у Европском парламенту. Како сазнајемо, они ће и ове године поднети многобројне амандмане на нацрт извештаја о напретку који ће известилац за Србију Дејвид Мекалистер представити у понедељак.

ХВАЛА АМЕРИЦИ

ПРЕМИЈЕР Вучић у среду је разговарао са амбасадором САД у Београду Кајлом Скотом, којем је захвалио на подршци и помоћи Вашингтона и потпредседника Џозефа Бајдена у приближавању Србије ЕУ.

Он је честитао Вучићу на напретку на европском путу оствареном током године и поновио став администрације САД да Влади Србије пружа пуну подршку и помоћ у реформском процесу и на путу евроинтеграција.

И САМИ СЕ ПОДЕЛИЛИ

ПОТЕЗ Загреба изазвао је поделе и међу Хрватима у Србији. Хрватски демократски форум (ХДФ) из Суботице одговорност за пропусте у школовању својих сународника приписао је Хрватском националном већу (ХНВ), јер „није свих ових година успео да окупи експерте који би могли да напишу потребне уџбенике“. Узвратио је председник Демократског савеза Хрвата у Војводини (ДСХВ) Томислав Жигманов:

– Држава Србија је одговорна, никако ХНВ. Она треба да изда 186 уџбеника за све нивое образовања на хрватском језику, и то је најбољи начин да буде отворено поглавље 26.

 

Извор: Вечерње новости