Издвајамо Србија

УГЛЕДНИ АНАЛИТИЧАР: Ако не поделите БиХ, очекујте нови рат у региону!(ВИДЕО)

Тимоти Лес, аналитичар угледног листа Форејн Афеирс, и бивши британски дипломата у балканским земљама, написао је за споменути лист једну врло занимљиву анализу постојеће ситуације на простору бивше Југославије и упозорио на могућност новог рата у региону

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Ако је веровати овом политичком аналитичару, поједине земље бивше Југославије очекује нови рат ако се Босна и Херцеговина не подели између Србије и Хрватске.

Текст је назван „Дисфунцтион ин тхе Балканс – Цан тхе Пост Yугослав сеттлемент сурвиве“, а аутор се у њему бави различитим тензијама у региону и утицајем страних сила на међусобне односе земаља.

Босну и Херцеговину Лес назива најслабијом земљом у којој Срби и Хрвати доводе у питање темеље Дејтонског споразума.

Као проблем Македоније спомиње Албанце који траже федерализацију земље, на Косову Србе који траже аутономију српских општина, док су у Србији проблем Албанци из Прешевске долине који желе да умање контролу Београда.

И Црна Гора има проблеме с Албанцима који траже аутономију, док Албанци на Косову и у Албанији желе јединствени државу.

У случају БиХ Лес каже како се актуелна ситуација може схватити као бука опортунистичких политичара, али како не би требало занемарити бираче који упорно показују своје незадовољство статус qуо позицијом и траже промену.

Запад у овом случају, сматра Лес, има две опције – или ће признати легитимност тих захтева и радикално променити свој приступ или ће наставити с актуелним политикама и тако ризиковати нови сукоб.

Погледајте видео:

Извор:Нет.хр/Србија Јавља