Србија

ВЕЛИКА СРАМОТА! Ево зашто је Хрватска блокирала Србију!

Хрватска је у понедељак блокирала отварање поглавља 26 са Србијом, које се односи на културу и образовање.
Због уцена Загреба, премијер Александар Вучић је одлучио да у уторак не присуствује Међувладиној конференцији у Бриселу, на којој би требало да буду отворени преговори о још две области. Своју одлуку да се враћа у Београд Вучић је саопштио новинарима после разговора у понедељак увече с високом представницом ЕУ за спољну политику Федериком Могерини.

– Имали смо веома тежак, отворен и искрен разговор. Нисам крио незадовољство и разочарање Србије због понашања појединих земаља чланица, посебно Републике Хрватске.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Али, пошто сам одговоран човек и мој је посао да бринем о будућности Србије, а не да се понашам као неки други у нашем региону, вечерас нећу давати никакве додатне изјаве – поручио је Вучић и истовремено изразио захвалност Могеринијевој на личној коректности и поштовању које показује према Србији.

Премијер је истакао да, иако је за уторак планирао много састанака и билатералних разговора, српска делегација се још у понедељак вече одмах вратила у Београд, с изузетком министра за европске интеграције Јадранке Јоксимовић, која мора да присуствује разговорима око спровођења у дело ССП.

Нешто раније, током дана, када је постало јасно да ће Хрвати блокирати поглавље 26, Вучић је најавио могућност одласка из Брисела.

– Србији је доста хрватског иживљавања. А од данас ћемо другачије реаговати – поручио је премијер.

Епилог с хрватском блокадом наговештаван је током читавог дана, јер се у Бриселу, на Радној групи за проширење (Коела), ломило колико ће поглавља ЕУ отворити са Србијом.

Упркос јасним порукама из водећих земаља Уније, а пре свих Немачке, да је наша земља спремна да отвори три области, Загреб није одустајао од блокаде, па је крајем дана пласирана вест да можемо да рачунамо на само два поглавља – 5 (јавне набавке) и 25 (наука и истраживање).

Према нашим информацијама, Хрватска је једина истицала да Београд није спреман за преговоре, инсистирајући, у домену културе, на повратку уметничких вредности. Конкретно, траже да се иконе и културно благо које припада Српској православној цркви врате у привремене депое у Хрватску. У вези с образовањем, захтевају боље уџбенике и наставу на хрватском језику за своју мањину.

Вест о блокади из Хрватске затекла је шефа дипломатије Ивицу Дачића на конференцији за новинаре са руским колегом Сергејом Лавровом, а на којој је, иначе, било речи о цинизму и двоструким аршинима ЕУ.

– Нисам изненађен. Ако дођемо у ситуацију да Хрватска одлучује о нашем пријему у ЕУ, изненада ће ми пасти интересовање за европске интеграције. Брисел би више пажње требало да обрати на оно што се дешава у Хрватској.

Наш добро обавештени извор истиче да су на састанку Коеле, осим Хрватске, сви били „за“, а од ранијих захтева одустале су Румунија и Бугарска. Дошло је до пат-позиције, после чега је одлучио да интервенише представник Словачке, земље која тренутно председава ЕУ и којој је, такође, било стало да на дневни ред буде уврштено и поглавље 26.

Свој формални пристанак о области 25 у понедељак пре подне треба да дају амбасадори земаља чланица, и већ је познато да у том смислу неће бити препрека.

– Ово је, већ, помало, заиста, забрињавајућа пракса која долази од наших комшија из Хрватске. Ми, у сваком случају, радимо због себе и нећемо посустати на европском путу – истакла је ресорни министар Јадранка Јоксимовић.

Извор: Beograd.in