Србија

Викиликс открио нове шокантне податке о Титу!

ВИКИЛИКС ОТКРИВА Тито: Југославија је јака, никад се неће распасти.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Председник СФРЈ свој политички тестамент дао четири године пре смрти, истичући да верује у снагу земље коју води јер је уклонио српску и хрватску опозицију

Појединци из Државне безбедности начинили су много зла, укључујући и оне који су уживали моју подршку. Зато сам морао да их зауставим, рекао је Јосип Броз Тито у интервјуу који је запањио званични Вашингтон, открива Викиликс.

Он је рекао да не може да елиминише све опозиционе елементе из партије јер би такав потез био као када бисте „бебу бацили у сливник заједно са водом у којој сте је купали“! Био је свестан нарастајућег национализма и либерализма, као и тајних састанака које су одржавали чланови руководстава Савеза комуниста у Хрватској и Србији, због чега их је посклањао. Интервју који је објављен у Вјеснику у фебруару 1976. писан је два месеца, у три наврата, што због због Титових обавеза, што због његовог здравственог стања.

На спекулације са Запада шта ће се десити са Југославијом после његове смрти, Тито је одговорио: „Могу да одем сваког дана, ништа се неће променити“ и истакао да верује у ефикасност Председништва СФРЈ. У телеграмској анализи амбасаде САД, коју објављује Викиликс, то је протумачено као Титов политички тестамент.

Био љут на СССР
СТАЉИН НАМ НИЈЕ ПОМОГАО

Испровоциран критикама из Бугарске и СССР на свој рачун и на рачун несврстане СФРЈ, Тито је у априлу 1975. у Скопљу загрмео да су у окупираној Европи 1941. само југословенски партизани покренули отпор без ичије помоћи, која је тек 1943. почела да стиже са Запада, док Стаљин до касне јесени 1944. није послао ни једну једину пушку. На опаску да су „Бугари ослободили Македонију и велики део Србије“, Тито је одговорио да су „до 1944. Бугари били окупатори, па нису могли да ослобађају никога“, открива Викиликс.

 

Извор: Kurir