Србија

ВУЧИЋ И ЛАВРОВ: Срби и Руси остају савезници!

Премијер Александар Вучић и шеф руске дипломатије Сергеј Лавров задовољни су развојем међусобних односа, најављују још интензивнију сарадњу, а данас су поручили и да су при крају договори о посети руског Дмитрија Медредева Београду, што се планира за прву половину наредне године

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Русија наставља да гомила инвестиције у Србији и оне су већ достигле четири милијарде долара, навео је Лавров, а Вучић је, захваливши Медведеву што је прихватио позив да дође, поручио да очекује да тада буду потврђени многи заједнички договори и послови.
– Ми смо мала земља и не можемо да помогнемо Русији колико она може нама, али сматрамо да смо коректан партнер, што показујемо и тиме што им нисмо, када је за Русију било тешко, забијали нож у леђа – рекао је Вучић и додао да верује да људи у Русији то поштују.
А Лавров је оценио да односе две земље одликују блискост, солидарност, и вековна сарадња, те да смо увек били савезници у свим ратовима, а да ћемо савезници и остати.
Шеф руске дипломатије подсетио је да је Вучић боравио у његовој земљи у октобру и да се спрема посета руског премијера Дмитрија Медведева почетком наредне године.
– Такав интензиван дијалог и контакти на високом нивоу корисни су за изградњу читаве структуре наше сарадње – указао је Лавров и оценио да односи две земље нису оптерећени покушајима увођења рестриктивних мера.
И српски је премијер подсетио на традиционално добре односе и пријатељске односе две земље, што је, како је навео, потврђено и приликом његове последње посете Москви.
Од тада је, додао је, постигнут договор о неким ранијим дуговима, па ће Србија, додао је, исплатити дуг према Гаспромњефту од 20 милиона евра вратити до краја године и 6,5 почетком идуће, а дуг НИС-а од 23 милијарде динара биће намирен у ратама до 2018. године.
– Своје старе дугове Србија уме да враћа и понашамо се као одговорна и озбиљна држава која испуњава своје обавезе – истакао је Вучић.
Он је захвалио Руској федерацији на помоћи и подршци у Унеску, у СБ Уједињених нација, али је захвалност изразио посебно Лаврову, који, како је рекао, на сваком месту пружа подршку независности и суверености Србији.
– Ми то умемо да поштујемо. Ми наше односе развијамо желимо да буду динамичнији. За економске односе верујем да ће бити у још бржем и динамичнијем степену развоја него данас и није реч само о енергетској већ о грађевинској, пољопривреди, у свим другим областима у којима можемо да сарађујемо. И ми то наше пријатељство са руском федерацијом не мислимо да гасимо, уништавамо – изјавио је Вучић.
Поменувши да ниједна влада у савременој српској историји није имала толико сусрета са руским званичницима, Вучић је поменуо и важност разговора о Северном току, где је поново замолио руску страну да низомк ценом гаса помогне да се за нас важним колективима – МСК и Азотара – обезбеди будућност.
Та су врата, како је ракао, отворена, и у току су завршни разговори.
Министар спољних послова Руске Федерације Сергеј Лавров честитао је Србији на доброј организацији конференције ОЕБС у Београду, те поручио да је РФ задовољна развојем односа са Србијом.
Он је рекао и да је српско председавање ОЕБС било избалансирано, успешно и да је наша земља у пуном капацитету организовала 22. Министарски савет.

 

Извор: Tanjug