Издвајамо Србија

ВУЧИЋ: Највећи патриотизам је платити порез!

Нико не сме да ме позове и пита било шта за порез – нагласио је премијер

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Премијер Србије Александар Вучић поручио је данас да је највећи патриотизам, али и највећа обавеза плаћање пореза, те додао да више нема никаквог политичког притиска на рад Пореске управе.

Он је на конференцији о сузбијању сиве економије рекао да је важно да људе научимо да узму фискални рачун, јер сваки рачун, приметио је, значи “школу више за нашу децу, један рачунар више за наше унучиће”.

Плаћање пореза основна је обавеза грађана, који морају да буду поштени и да се понекад посвађају са комшијом и пријатељем за које знају да су бизнисмени, а не издају фискалне рачуне, рекао је данас премијер Александар Вучић на конференцији о сивој економији.

За нас је то питање, како је рекао, у овом тренутку нерешиво, јер упркос кампањама и 19.000 обављених контрола, и даље постоји схватање у друштву да то смо неком учинили услугу ако нисмо узели фискални рачун.

– То што неко не плати порез, нисмо му учинили услугу, већ урадли нешто и против нас и против тог човека – рекао је Вучић.

У целом друштву, како је рекао, пристуно је “лицемерје”, јер се захтева од великих предузећа да плате порез, а када она због тога морају да заврше у стечају, онда се излази на улице да се то спречи.

– А када кажемо да плате порез они који имају радње, продају пљескавице или имају сплав, и кажемо да ћемо затворити објекат ако то не ураде, они кажу да се иживљавамо на малима – указао је Вучић.

Како је констатовао, држава за неке никада није у праву, као да се, приметио је, плате и пензије исплаћују новцем који “пада из облака”.

– То је суштина проблема.

Додаје да ће Србија завршити годину без дефицита.

– Када је то Србија имала, а да није било у питању нека велика приватизација? Никад после Другог светског рата. То је зато што је Владу водио Александар Вучић. Лакше вам је да кажете коњу један, кретену… Не мислим буквално, него метафорички. Тако је са целом економијом. Уместо да сви буду на страни државе, никад нико није стао уз државу. Жале се, кажу, “ухватили ме за 4.000 динара”. Па, колико треба да те ухвате, за четири милиона?! Кад очисти држава снег, нико не каже ништа, иако се у Европи нигде не чисти снег. У Риги (Летонија) нисмо могли да ходамо три дана, престоници земље из ЕУ. Изломисмо руке и ноге. Овде очистите све, и коментари иду типа “изненадио нас снег у децембру и јануару”. Овде смо тако научени.

Он додаје да ће запослити велики број пореских инспектора.

– Радиће људи у пореској администрацији да бисмо наплатили оно што припада грађанима. Од тога се исплаћују пензије, граде се болнице, школе. Џабе нама све друго ако не разумемо ово. Не видим велике проблеме пред српском економијом. У 2017. години ће бити добрих вести за привреду. Коначни циљ је бољи животни стандард.

– Пореска инспекција ради много тежак посао. Када уђу у нечију радњу као да су дошли да им ваде зуб. А дошли су да питају – да ли евидентирате рачуне фискално? Да ли пријављујете раднике? Тако се праве тајкуни, када појединци не плаћају порез и отимају од сиротиње. Плати, па од државе имаш право да тражиш шта хоћеш. Кад не платиш порез, онда нема шта да тражиш.

– Разговарао сам са Милорадом Пуповцем, о положају Срба у Хрвтској, о томе како можемо да им помогнемо. Трудимо се да пошаљемо добре поруке, да бринемо о томе како ће Хрвати да се односе према Србима у Хрватској. Захвалан је због тога. Немамо ништа против да Срби у Хрватској имају иста права у Хрватској као што имају Хрвати у Србији, којих је четири или чак осам пута мање него Срба у Хрватској

На ред су дошли и руски “мигови”, односно, питање – колико Србију коштају авиони.

– Што су заинтересовани за “канте” Американци? Добили смо на поклон “канте” и шта вас брига. Ништа нисмо платили још. Те канте смо добили за џабе. То ми хоћемо да дорађујемо и да ставимо најбоље ракете. Не можемо да се меримо са америчким. Те наше од 50, 100 или 200 милиона могу нама да послуже. Сами можете да закључите коме сметају “мигови”. Онима који никада ништа нису направили за Србију. На једном сајту сам читао да сам набавио “канте”, да су ме Руси “превелслали”…

– Стекли су се услови, кажу из Загреба? Па, шта сам ја то толико урадио у претходних седам дана? Баш смо напредовали за 7 дана. Хвала им пуно, веома сам захвалан, врло добар потез. Допринеће изградњи бољих односа. Свим католицима у нађој земљи желим да честитам Бадње вече и Божић.

Једно од питања новинара било је и да премијер прокоментарише његову недавну изјаву да се више никада неће поновити 1995. и 1999. година, када је страдало и протерано много Срба из Хрватске и са Косова и Метохије.

– Више никада нећемо да дозволимо да нам убија 3.000 у једном тренутку и да нам протерује 250.000. Или да нам убија 1.500 а протерује 35.000. Спреман сам да разговарам са премијером хрватске Пленковићем, нећу никоме да дозволим, ни Хрватима, ни Американцима – да унижавају Србију. Па, ни Русима – закључио је Вучић.

Извор:Телеграф.рс/Танјуг