Русија

ЗА СИГУРНО НЕБО НАД СРБИЈОМ! Ово су руски мигови који нам стижу, ево шта стручњаци кажу о њима!

Премијер Александар Вучић данас је у Москви са руским министром одбране Сергејем Шојгуом потписао уговор о испоруци шест ‘мигова 29’, али и споразум о куповини ракетног система ‘бук’ по петоструко мањој цени од тржишне!
Премијер Александар Вучић данас је у Москви са руским министром одбране Сергејем Шојгуом потписао уговор о испоруци шест „мигова 29“, али и споразум о куповини ракетног система „бук М2“!
Врхунска опрема
Према речима наших одлично обавештених саговорника, „мигови 29“ су у пуној борбеној готовости и на тржишту вреде најмање 150 милиона евра, а Србија плаћа само њихов ремонт од око 20 милиона евра.
Како смо већ писали, ови авиони су изабрани директно са руских војних аеродрома на основу детаљне техничке документације. Избор „мигова“ био је поверен најбољим српским пилотима и стручњацима Војске Србије.
– Реч је о одличним борбеним авионима који су све до тренутка одабира били у свакодневној оперативној употреби руске војске. Неком се цифра од 20 милиона евра за ремонт може учинити великом, али треба знати да је пуна цена ремонта чак 45 милиона! Цена коју ћемо ми платити је знатно мања јер је за Србију у ремонтном заводу ургирао лично руски министар Шојгу – преносе наши извори, и додају да су Руси спремни на „огроман“ попуст и за ракетни систем „бук“:
Цена тог система на тржишту износи око 350 милиона евра. Москва је спремна да то петоструко спусти! То би значило да ће Србија за око 70 милиона евра добити ПВО систем због ког су чак и моћни Американци престали с прелетима у Сирији!
Премијер Вучић је уочи посете Москви рекао да ће „мигови“ после испоруке Србији бити модернизовани и наоружани најсавременијим ракетама и да је за њих добијена „више него добра цена“.
– Србија као војно неутрална земља жели само да заштити грађане и међународно признате границе. У условима све већих опасности морали смо да размишљамо како да унапредимо борбену готовост – поручио је Вучић.
– Морамо да обезбедимо ваздушни простор. Кад је реч о ПВО систему, и сад располажемо системом који може пружити заштиту, али на дуже стазе свакако је значајан и разговор о „буку“. С обзиром на то да смо пријатељи са Русијом, надам се да договор неће бити оптерећење за буџет – подвлачи Малиновић.
Орхан Драгаш, директор Међународног института за безбедност, каже да је лаж да су авиони „крнтије“.
– Важно је напоменути да „миговима“ не треба ремонт јер нису у возном стању, већ је у питању осавремењивање авиона према нашим потребама. Привилеговане услове, цену и квалитет које је Вучић договорио с Путином има само руско министарство одбране и нико више на целом свету! – наглашава Драгаш.
Потврда неутралности
Бивши шеф дипломатије Живадин Јовановић сматра да су руски „мигови“ јако важни за Србију.
– Реч је о савременим борбеним авионима. Набавка опреме од Русије је логична јер с њима имамо стратешку сарадњу, а куповина овако важне опреме мора се заснивати на поверењу. У сваком случају, сарадња са Москвом на плану одбране јесте велики допринос нашој неутралности – закључује Јовановић.
Извор: Informer/M. Jovanović – M. Dobromirović