Издвајамо Србија

ЗАШТО СРБИЈА ЋУТИ? Хрвати имају план против Србије, а није у питању оружје

Застава Србије (фото:ЈуТјуб)

Ово је начин да се спречи тај план

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Извињење хрватске председнице Колинде Грабар Китаровић зато што је у Дубровнику делила српске чоколадице, изазвало је код грађана Србије револт. Београђани су, прошле недеље, на излозима ланаца продавница Идеа, облепили плакате с натписом „Купуј домаће“.

Коментаришући зашто су баш те продавнице биле облепљене плакатима, Саша Боројевић медијски стратег и аналитичар јавног мњења, каже за портал СрбијаДанас.цом, да је подробном анализом дошао до закључка да је све последица и реакција на економску окупацију Хрватске над Србијом.

– Наиме, Хрватска држава је још 2006. године направила план да се Србија економски окупира, да се купе српски корумпирани политички лобисти, ангажују српски тајкуни и да се изведе масовна инвазија са Хрватским “тврткама“ на српско тржиште. Новцем из евро фондова није било тешко покорити разорену Србију која је тада на челу имала корумпиране политичаре без визије и економског патриотизма – каже Боројевић.

Објашњавајући план „окупације“ Боројевић је издвојио следећих десет тачака кроз које је тај план и спроведен:

1.Економски окупирати Србију до 2013. године, куповином кроз криминалну приватизацију;
2.Блокирати Србију да има приступ европским фондовима;
3.Блокирати Србију ка ЕУ путу;
4.Забранити приступ свим српским фирмама на Хрватском тржишту, а узети све српске брендове под своје како би се користили као аватари за привлачење српских купаца у трговинским ланцима у Србији;
5.Радити на подизању националне свести и кампање „купујмо домаће“ у Хрватској;
6.Да Србија постане талац сопствених радно способних грађана који ће бити запослени у хрватским фирмама које послују у Србији;
7.Купити плодно обрадиву земљу искључиво у Војводини и то са новцем из фондова Европске уније;
8.Новцем који се акомулира у Србији пунити ПИО и војне фондове републике Храватске;
9.Радити на анти-кампањи Србије у Хрватској, забранити ћирилицу, филмове, концерте… па и чоколадице из Србије;
10.Тражити део Војводине у приступним преговорима Србије до 2025. године.

Због тога смо дошли, како наводи Боројевић, да данас имамо ситуацију да “хрватски економски окупатори имају у власништву око 30.000 хектара обрадиве земље у Војводини“, а медији о свему што се ради ћуте због контроле која им се намеће куповином огласног простора.

– Хрватске компаније имају преко 10.000 запослених држављана Србије у Србији. Око 200 хрватских компанија ради у Србији, а српских у Хрватској само 5 и то са веома малим капиталом. Хрватске компаније апсолутно контролишу већину медија и то куповином огласа које плаћају авансно, зато се ћути и зато су блокирани медији, зато нема масовних информација по овом питању. Хрватска на сваком кораку блокира Србију, ћирилицу, а ево сад су и чоколадице забрањене – објашњава Боројевић.

Из ваших џепова иде на хрватски ПИО фонд

Говорећи о економској окупацији Боројевић наглашава да се преко џепова грађана Србије пуни ПИО фонд Хрватске

– Хрватски ПИО фонд се пуни са око 40 милијарди динара годишње из Србије преко Атлантик групе (31% власник Атлантик групе је ПИО фонд Хрватске).

Боројевић је у разговору за наш портал нагласио и то да Хрватска, која по обиму има три пута мању пољопривреду од Србије, сада као чланица ЕУ има аграрни буџет и до четири пута већи од Србије, а да блокирањем нашег уласка у ЕУ онемогућава Србији да има пуни приступ ЕУ фондовима за пољопривреду:

– Дужи период већ јавно упозоравам да Република Хрватска од 2008. године користи еврофондове Европске банке за обнову и развој како би напунили своје аграрне буџете што ће им омогућити већи утицај на српском тржишту. Политички изазов било коме ко води нашу земљу, у циљу добросуседских односа је то да морамо да обезбедимо да ЕУ додатно подржи и српску пољопривреду и привреду. У противном, уколико не дође до смањења овако превеликог утицаја наших суседа преко власништва над пољопривредним газдинствима и компанијама на тржиште хране и економије у Србији, Србија мозе да рачуна на економску капитулацију! Србија мора тражити од суседа, али и од ЕУ, да се деси економски реципроцитет.

Како напомиње Боројевић, да би дошло до неког баланса и како би се смањила превласт хрватске на нашем тржишту ЕУ мора да обезбеди, да као што хрватска предузећа слободно послују у Србији, што је у нашем интересу, исто тако треба и српске фирме да имају приступ хрватским трговинским ланцима и да им се омогући да преузму и нека хрватска пољопривредна и прехрамбена предузећа.

– То се за сада није десило и битно је да се у годинама које долазе, то деси, јер у противном, неће бити у националном интересу Републике Србије да буде овако отворена, као што је била до сада. Потребно је хитно се ослободити економске окупације Републике Хрватске и захтевати ЕКОНОМСКИ РЕЦИПРОЦИТЕТ – каже он.

За крај разговора Саша Боројевић је нагласио да је важно што је почело буђење економског патриотизма које је показано гестом лепљења плаката на продавницама Идее уз речи:

– Српски економски патриотизам се пробудио и то углавном код младих људи који воле своју земљу и имају свест колико је битно да се економија Србије ојаца, а то је можда чак и битније од наоружавања Србије.

Извор:СрбијаДанас.цом/Андријана Нешић