Издвајамо Србија

Због његових лажи бомбардовали су Србију, а косовски Албанци му у Рачку подижу споменик (УЗНЕМИРУЈУЋИ ВИДЕО)

Косовски Албанци се одужују човеку чији је извештај био окидач за НАТО агресију. Некадашњем шефу мисије ОЕБС статуа од вајара Идриза Баланија

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Бивши амерички генерал и некадашњи шеф мисије ОЕБС-а Вилијем Вокер, који се често назива и “креатором случаја Рачак”, када је страдало неколико десетина албанских терориста, добиће споменик на Косову.

Убрзо после догађаја у овом селу јануара 1999, НАТО је почео бомбардовање Југославије.

Косовски Албанци су, иначе, Вокера већ овенчали разним признањима, а вајар Идриз Балани завршио је рад на статуи генерала која ускоро треба да се постави.

Даница Маринковић, која је 1999. била истражни судија Окружног суда у Приштини и радила увиђај у Рачку, каже за “Новости” да је ово “срамно и катастрофа”:

– Мало је правих речи којима бих описала шта мислим о томе. Ти што постављају споменик лажима, требало би да се стиде. Са којим правом то раде у Рачку?

Она је сада у пензији, али каже да је истрага коју је спровела утврдила истину супротну сценарију који је Вокер тада представио свету:

– Прво су три дана пуцали на мене како не бих дошла на лице места, а онда ме је његов заменик спречавао да радим. Ипак, утврдили смо да жртве нису били цивили, већ да су се сукобили полиција и терористи. Жртве су били припадници ОВК, јер ону количину оружја која је тамо затечена сигурно нису држали сељани.

Наша саговорница подсећа и да је обдукција коју су водили српски и фински тим показала да није било мучења и да су све жртве страдале од оружја:

– Зар би Хаг одустао од оптужница за Рачак да је било другачије? Сведочила сам у свим случајевима наших генерала, као и Слободана Милошевића, којима се овај догађај стављао на терет и у сваком је избачен из оптужнице.

Српске власти су 1999. године тврдиле да је реч о припадницима ОВК, док је Вокерова мисија догађај назвала масакром и позвала Хашки трибунал да спроведе истрагу.

Хелена Ранта, која је водила фински тим за обдукцију, у својој биографији написаној 2008. је навела да је извештај о догађајима у Рачку писала под притиском тадашњег шефа мисије ОЕБС-а на Косову Вилијама Вокера.

ЗБОГ ЊЕГА СУ БОМБАРДОВАЛИ СРБИЈУ! Због својих ЛАЖИ Вилијам Вокер није за Србе ПОЖЕЉАН

Пре 17. година Срби, тачније Влада СРЈ прогласила је некадашњег изасланика верификационе мисије ОЕБС–а на КиМ Вилијама Вокера за “персону нон грата”, ево и због чега

Пре 17. година Срби, тачније Влада СРЈ прогласила је некадашњег изасланика верификационе мисије ОЕБС–а на КиМ Вилијама Вокера за “персону нон грата”, а све због монструозних лажи о догађајима у месту Рачак на Косову и Метохији који је био директан повод за бомбардовање Југославије 1999. године!

Влада СРЈ са Момиром Булатовићем на челу донела је 18. јануара одлуку да се Вилијам Вокер прогласи за “персону нон грата” у Југославији због његових “доприноса” у бомбардовању земље.

Подсетимо Вилијам Вокер је фингирао хуманитарну катастрофу у селу Рачак, због чега је и бомбардована СРЈ, поново је на Косову. Овај пут у својству госта и то у Дечанима где су му поводом 17 година од догађаја у Рачку (15. јануар 1999.) албанске власти уручиле две награде — „Награду народног хероја Шкељзена Харадинаја“ и „Награду захвалности града“.

Вокер данас има 81 годину и један је од ретких светких званичника који се противи оснивању суда за злочине ОВК. Прати га репутација да је велки фан косовских националиста, па се и ова његова посета везује за опзициона дешавања у Приштини.

Вилијам Вокер је својевремено на десетогодишњицу случаја „Рачак“, одликован златном повељом за допринос човечанству од стране тадашњих премијера и председника Косова Хашима Тачија и Фатмија Сејдијуа. Новембра 2008. године тадашњи председник Албаније Бамир Топи прогласио га је за почасног грађанина те државе.

Иначе, за случај „Рачак“, који је Вокер свету представио као хуманитарну катастрофу, где су, наводно, српска војска и полиција маскрирале 45 недужних албанских цивила, касније се испоставило да је потпуна лаж.

Наиме, Хелена Ранта, финска форензичарка која је била члан међународне комисје која је својевремно истраживала догађај у селу Рачак, 2000. године је изјавила да је извештаје са обдукције тела писала под притиском Вокера и Министарства спољних послова Финске.

Она је у својој биографији написала да је Вокер гађао оловком јер није у својим извештају користила довољно убедљив језик како би осписала овај наводни злочин Срба. Она је праве наводе са обдукције дотаставила Хашком тибуналу, у којима изражава сумњу у број испаљених метака као и колико је њих заиста било смртоносно.

Осим тога, Рента је пред камерама показала оргиналн извештај из Рачка према коме је закључено да тела припадају борцима ОВК а не албаским цивилима.

Фински новинар Ари Русила, експерт за Балкан, је после Рентиног иступања у једном свом тексту написао да је Вокер радио за ОВК те да је његова улога на Косову била да им помогне у креирању маскра, како би се нашао довољно јак разлог за сагласност за почетак бомбрдовања.

Према његовом писању, а на основу речи Ренте, ОВК је сакупила своје погинуле после борбе и обукла их у цивилну одећу после чега их је преместила у раније ископане ровове да би изгледали као да су стрељани.

Вилијам Вокер подржава идеју о “великој Албанији”

Шеф некадашње верификационе мисије ОЕБС-а на Косову Вилијам Вокер изјавио је да подржава идеју о уједињењу Косова и Албаније и стварању “велике Албаније”.

У интервјуу ТВ станици “Топ чанел” Вокер је, одговарајући на питање шта мисли о идеји о уједињењу Косова и Албаније, изјавио да постоје велики разлози да житељи Косова и Албаније размишљају о заједничкој будућности.

“Понекад мислим да је то добра идеја, понекад нисам превише сигуран. Мислим да људи имају разлога да се баве овим питањем, разговарају и дискутују. Заиста мислим да постоје велики разлози зашто би грађани Косова и Албаније разговарали о њиховој заједничкој будућности и ако додју до позитивног закључка, онда нека то буде”, рекао је он.

Вокер борави на Косову како би на предстојећим изборима пружио подршку покрету “Самоопредељење” који води Албин Курти ,који се иначе залаже са стварање “велике Албаније”.

У Тирани је недавно и Покрет природна Албанија промовисао идеју о уједињењу Косова и Албаније као и свих Албанаца који живе у суседним земљама.

Вокер је изјавио да је разочаран лошим учинцима одлазеће косовске владе Хашима Тачија , истакавши да није учинила ништа да побољша живот грађана.Он је истовремено критиковао мисију Еулекс тврдећи да она није радила на јачању реда и закона на Косову.

За међународну заједницу Вокер је рекао да није била у стању да за десет година успостави контролу над севером Косова. Он сматра да пре него што дијалог Приштине и Београда почне, власти у Србији треба да се извину за оно што је Београд урадио пре и током 1999. године на Косову.

Бивши амерички дипломата Вокер је носилац високог косовског одликовања и почасни је грађанин Албаније.

Извор:Новости.рс/Телеграф