Србија

Ако дугујете некоме новац, црно вам се пише! Ево шта нам спремају!

Pixabay.com

Народна банка Србије је формирала радну групу која треба да изради пропис по коме ће и фондови и агенције моћи поред дугова фирми да откупљују и кредите које не могу да отплате грађани.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

 

Када банка прода обавезе клијента који не може да отплаћује кредит, обично је то по цени која се креће од 10 до максимално 30 одсто од вредности дуга, тиме чисти своје билансе, а фонд или агенција иду у даљу наплату.

Притисак већ дуже постоји и од ових институција, али и од самих банака, које би се на тај начин растеретиле, пише један београдски дневни лист.

Грађани, с друге стране стрепе поучени досадашњим искуством са утеривачима, али како кажу у централној банци, све ће се учинити да дужници не буду доведени у неповољнији положај од оног у коме би били да њихови дугови нису пренети у фондове и агенције.

Пропис се израђује по угледу на регулативу која важи и у ЕУ уз надзор НБС.

– Те институције ће свакако бити обвезници примене прописа о заштити корисника финансијских услуга који је на снази већ шест година. Док се не створе услови за прелазак на нове прописе, само ће банке и даље моћи да откупљују лоше кредите становништва – кажу у НБС.

Фото: Pixabay.com