Занимљивости Издвајамо

АКО ПОСЛУШАТЕ ОВИХ 12 ФОРБСОВИХ САВЕТА, НОВЧАНИК ЋЕ ВАМ БИТИ ПУН ПАРА: Ево како да у 2017. зарадите богатство…

Pixabay.com
Људи често знају да прецене себе и своје могућности тако да неке одлуке које донесу могу да буду поприлично нереалне, тако да је битно кренути малим корацима

На крају сваке године људи сумирају своје успехе али и промашаје. На основу тога доносимо закључке да ли је година која је на измаку за нас лично била успешна или не.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Оно што није ваљало трудимо се да исправимо у наредној за коју готово увек тврдимо да ће бити боља. Све популарније постају западни обичаји да у нову годину уђемо са већ исписаним и јасно одређеним циљевима које желимо да остваримо.

То су такозване новогодишње одлуке, али већина људи ће вам ипак рећи да тешко успева да се придржава оних идеја које су зацртали, тако да немојте да се обесхрабрите ако не успете баш у свему.

Људи често знају да прецене себе и своје могућности тако да неке одлуке које донесу могу да буду поприлично нереалне. Крените прво мали корацима од онога што нас све највише занима, а то је финансијска ситуација.

Часопис Форбс је представио 12 савета који би могли да вам помогну са вашим буџетом у наредној години. Није циљ испунити баш све ставке, већ је на вама да одаберете две или три за почетак и да се потрудите да се њих у потпуности придржавате. Можете бити веома изненађени оствареним резултатима.

1. Ређе свраћајте у кафиће на кафу. Ово је први корак ка циљу „купујте мање“. Ако свраћате на кафу пет пута недељно, покушајте да то смањите на један одлазак на кафу недељно. Већ на крају месеца видећете резултате, када вам остане мала сума новца вишка коју можете да употребите за нешто занимљивије.

2. Ако сте у могућности треба више да шетате. Вероватно већина вас иде на посао аутобусом, колима или таксијем. Ако радите негде у близини треба да прошетате до посла, и на тај начин уштедите новац који бисте иначе потрошили на бензин или карту.

Такође ако вам пријатељи живи близи када им кренете у посету, покушајте да прошетате. Ово ће користити и вашем здрављу али и новчанику.

3. Покушајте да уштедите одређену суму новца сваког месеца у зависности од висине ваше плате. Три месеца су довољан рок да се навикнете на ову активност.

 

Можда вам у почетку буде тешко када почнете да располажете са мање новца у току месеца али када се навикнете после тог пробног периода видећете да вам тај новац уопште неће недостајати. Чак можете и повећавати суму коју штедите у месецима који долазе.

4. Купујте мање али нека квалитет робе буде бољи. Овај савет би могао да вам користи на дуже стазе. Немојте да робујете модним брендовима и брзој храни. Када не бисте стално куповали све што видите, могли бисте да приуштите себи квалитетнију робу, која ће вам дуже трајати.

5. Када излазите смањите количину пића коју ћете попити то вече. Два пића су идеална мера, а зимски период је одличан за спровођење ове одлуке јер су људи мање мотивисани да изађу.

6. Направите план за отплату ваше кредитне картице. Наравно време које које вам је потребно зависи од висине вашег дуга. Ако одредите себи да ћете дуг да отплатите за четири месеца, то ће вам показати колико новца треба да одвојите сваког месеца да бисте се решили овог дуга.

7. Покушајте да не поручује храну месец дана. Испоруке/кућне доставе када се сумирају на крају месеца могу поприлично да вас коштају у зависности колико се пута недељно храните на овај начин. Тај новац можете паметније да искористите.

8. Потрудите се да не купујете флаширану воду. Људима се чини да их вода не кошта много, али и то је један од издатака који би могли да избегну, а да новац утроше на нешто корисније.

9. Осмислите организациони систем за своје финансије који ћете заиста поштовати. За ово вам је потребно само месец дана, али ће његова примена на преосталих 11 месеци учинити чуда за ваш новчаник.

10. Испробајте метод „разметање да бисте уштедели“. Ово иде под руку са тим да купујете скупље али ређе. Понекад је боље потрошити доста новца у напред на нешто што је скупље али квалитетније, што ће вам дуже користити. Зато се пре сваке куповине распитајте о производу који вас интересује како бисте купили опцију која вама лично највише одговара.

 

11. Водите рачуна о вашем здрављу. Људи често прескачу посете лекару, посебно када је реч о зубару и очном лекару. Што више одлажете посете проблем може да постане већи што вас касније може више коштати.

Зато су чешће и превентивније посете боље по ваше здравље али и ваш новчаник.

12. Почните да размишљате о вашој пензији и крените да одвајате новац за свој пензиони фонд.

Ово можда тренутно и не делује као битан елемент, али што пре почнете да улажете у своју старост, касније можете значајно профитирати.

 

Фото: Pixabay.com

Извор: Телеграф.рс