Србија

АЛБАНЦИ ХТЕЛИ ДА ИЗАЗОВУ РАТ НА СЕВЕРУ КОСОВА: Спречен масакр Срба у возу!

Хашим Тачи (фото:ЈуТјуб)

Албанске специјалне снаге покушале су јуче да минирају део пруге Београд – Косовска Митровица, потврдио је премијер Александар Вучић!

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Приштина хоће рат на Косову! Премијер Александар Вучић изјавио је синоћ да је Приштина поводом поновног отварања железничке линије Београд – Косовска Митровица покушала да изазове сукобе ширих размера, с планом да најпре минира део пруге, а потом ухапси машиновођу и све путнике у возу! Премијер је нагласио да је већ реаговао са високом представницом ЕУ за спољну политику Федериком Могерини.

Он је синоћ на ванредној конференцији за новинаре апеловао на Србе који живе на Косову и Метохији да остану мирни, а упозорио Албанце да не нападају српски народ јер Србија то неће дозволити.

– У 8.30 за Косовску Митровицу из Београда кренуо је воз, понављам воз, а не тенк или оклопно возило или било шта слично. Путнички воз који је требало да спаја људе и градове у складу с принципима међународног јавног права, законима свих земаља света, у складу са највишим вредностима и стандардима Европске уније – рекао је Вучић и потврдио да је одржана и седница Бироа за координацију служби безбедности.

Према речима премијера, воз је кренуо на пут, а онда су „почеле да се догађају готово невероватне ствари“.

– Албанци, њихове специјалне снаге, покушали су да минирају део пруге. Послали су своје јединице, само од Албанаца састављену јединицу из места Лужане, из троугла Подујево-Орлане-Вучитрн. Послали су их са дугим цевима на Јариње, где је требало да сачекају воз, да ухапсе машиновођу и путнике воза. Срби, када су видели шта Албанци чине, окупили су се и окружили албанску јединицу из Лужана. Албанци су онда, мимо било чијег одобрења, послали 17 блиндираних оклопних возила типа „кобра“ са специјалним јединицама Росу на север Косова са жељом да испровоцирају сукоб. Моја је одлука била у том тренутку, и тиме се поносим, да зауставим наш воз у Рашки да бих сачувао и слободу и животе наших људи – рекао је Вучић.

Истакао је да воз са путницима не може бити претња безбедности.

– Ово је моја последња молба и упозорење Албанцима на Косову и Метохији и моја порука Србима на КиМ да треба да остану на својим огњиштима. Моја молба Албанцима је да не покушавају да нападну српски народ оружјем на Космету, јер Србија те нападе неће дозволити – изјавио је премијер и додао:

– Никоме нећемо дозволити да некажњено убија Србе. Молимо их да се понашају одговорно јер је мир у свачијем интересу. Нека се не играју и нека не руше оно што смо дуго градили. Воз није претња никоме, као ни чоколадица и ђувеч. Преко наше територије пролази сваки дан 50 аутобуса из Албаније. Нека врло добро разумеју и немојте даље да прете. Ја ником не претим, само их молим да не убијају Србе. Тражио сам хитан састанак с европским државницима и већ разговарао с Могеринијевом, а обавестићу и руководство Русије и Кине. Како је навео, покушаће да ступи у контакт и са потпредседником САД Џозефом Бајденом и упозна га „са ратним играма“ Приштине. Вучић је после конференције разговарао са амбасадора Русије Александром Чепурином.

Иза административне линије с Косовом код Јариња постављено је 10 оклопних возила са 200 специјалаца, а и српска војска је изашла на терен и војници су ушли у брда како би пресекли припаднике косовских снага, пренели су синоћ поједини медији.

Ванредна седница Бироа за координацију служби безбедности одржана је синоћ, а председник Томислав Николић заказао је за данас седницу Савета за националну безбедност.

Воз је из Рашке кренуо назад за Београд синоћ у 20.40, а припадници јединице Росу почели су око 21 сат повлачење с Јариња. Путници из воза аутобусом су синоћ стигли у Митровицу.

 

Извор: Fonet/AP/Kurir.rs