Србија

АЛЕКСИС ЦИПРАС, ПРИЈАТЕЉ СРБА: Српско Косово ДА, независно НИКАДА!

Алексис Ципрас (фото:ЈуТјуб)

Србија има кључну улогу на ширем Балкану и зато би било пожељно, пре свега за стабилност и развој региона, да та земља постане пуноправни члан европске породице – изјавио је грчки премијер Алексис Ципрас уочи посете Београду.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

– Грчка се залаже и даље ће активно подржавати Србију на њеном путу за улазак у ЕУ, сматрајући да ће то бити корак од обостране користи – рекао је он.

Он сматра да пријатељство и солидарност између грчког и српског народа представљају историјску константу, али напомиње да то није довољно.

– Неопходно је да нашу сарадњу осавременимо, прилагодимо је садашњем тренутку, дамо јој нову динамику у контексту комплексних и стално променљивих околности у балканском, европском и међународном окружењу – поручио је председник грчке владе.

– Долазим у Србију јер је време да нас наше историјско пријатељство и јаке економске и културне везе доведу до правог стратешког партнерства. У овим судбоносним временима за Балкан и Европу уопште, са изазовима који постају све бројнији у регионалним односима, безбедности, миграцијама и економији, потребан нам је другачији ниво билатералне сарадње.

Tоком ове прве, званичне, дводневне посете Србији Ципрас ће са нашим званичницима, између осталог, разговарати о истрајности става грчке владе према статусу Косова и Метохије, као и позицијама према захтеву власти из Приштине за пријем у чланство у Унеску. Како је Грчка међу пет земаља Европске уније које нису признале самопроглашену независност српске јужне покрајине, познато је да се налази под сталним притиском да ту позицију промени, због чега су веома важне поруке које ће Ципрас донети у Београд.

-Желим да изразим своје најлепше жеље грађанима Србије. Знам да делимо заједничке принципе и вредности, и да смо били на истој страни у тешким временима, у нашој недавној прошлости. Били смо заједно у биткама за унапређење мира и правде. Надам се најбољем за грађане Србије. Дивим се српској култури. Обећавам да ћу се веома ускоро одазвати љубазном позиву премијера Вучића да посетим Београд – навео је у једном од претходних саопштења Алексис Ципрас.

Када је изабран за председника грчке владе, нису изостале честитке из Србије. Међу првима је Алексису честитао на победи премијер Србије Александар Вучић.

– Упућујем Вам срдачне честитке поводом изборне победе. Уверен сам да ћемо наставити да развијамо и продубљујемо традиционално блиске и пријатељске односе Србије и Грчке у најбољем интересу наших двеју земаља и народа – наводи се у честитки премијера Вучића.

Министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Александар Вулин, изјавио је током једне од посета Бујановцу да Грчка неће променити свој став о непризнавању Косова. Он је казао да земље које нису признале Косово трпе притисак, али је, како каже, добио уверавања од грчког премијера Алексиса Ципраса да та земља неће мењати став о Косову.

 

Извор: Srbija Danas