Регион

АМЕРИ ОДУСТАЛИ! ЦРНА ГОРА НЕЋЕ БИТИ ПОЗВАНА У НАТО!

Делегација Конгреса САД која је кренула у посету Подгорици враћена јуче с пола пута у Вашингтон ‘због хитних међународних питања’… Стручњаци: Ово је порука да је Црна Гора препуштена Русима

Американци полако, али сигурно одустају од насилног гурања Црне Горе у НАТО пакт и, по свему судећи, прихватиће нову политику Русије садржану у плану Б4, који предвиђа да Србија, БиХ, Македонија и Црна Гора остану војно неутралне државе

Да је то заиста тако, најбоље потврђује јучерашња вест: Делегација америчког Конгреса на челу са сенатором Џоном Мекејном, која је кренула у Црну Гору да изрази подршку уласку те државе у НАТО, у понедељак 2. јануара је по налогу из Вашингтона с пола пута хитно враћена назад!
Како је потврдила Амбасада САД у Подгорици, Мекејн и његове колеге добили су наређење да се врате у Вашингтон због ‘хитних међународних питања’ (!?).

Промена приоритета
Мекејн, републиканка Линдзи Грејем и демократска сенаторка Ејми Клобучар планирали су да на овом путу, поред Црне Горе, обиђу и земље Балтика, Украјину и Грузију.
„Делегација Конгреса САД која је планирала посету Црној Гори добила је захтев да промени план и да се врати у САД 2. јануара, због хитних међународних питања. Сенатор Џон Мекејн би желео да понови своју снажну подршку прикључењу Црне Горе НАТО и захвалност за подршку коју Војска Црне Горе пружа операцији „Одлучна подршка“ у Авганистану, као и глобалној коалицији за борбу против тероризма. Желео би и да искаже своје уверење да ће Црна Гора, у блиској будућности, постати пуноправни члан НАТО. Он ће позвати премијера Црне Горе и посетиће ту државу у најскоријем року“, пренео је Стејт департмент саопштење сенатора Мекејна.
Међутим, како сазнајемо, његове поруке да ће Црна Гора сигурно ући у НАТО су само његове личне жеље, а политика САД по овом питању се драстично мења.

Очекује се да после инаугурације новог председника Доналда Трампа и званично буде објављено да се Вашингтон више не залаже за чланство Црне Горе у НАТО пакту.

Сви упућени саговорници Информера слажу се у оцени да Црна Гора више није интересна зона САД.
– Доналд Трамп није заинтересован за даље проширење Алијансе и он то уопште и не крије. У том светлу, Балкан више није приоритет САД. Трамп је спреман да дозволи Путину да оствари свој план о балканском савезу војно неутралних држава у којем ће бити Србија, Црна Гора, БиХ и Македонија. И он верује да се тако могу спречити нови сукоби и ратови на овим просторима – наводи наш дипломатски извор и подсећа да је Спољнополитички одбор америчког Сената средином децембра одложио ратификацију Протокола о придруживању Црне Горе НАТО јер није било могуће документ усвојити једногласно
И војни аналитичар Владе Радуловић уверен је да ова дешавања нису нимало случајна.
– Последњих неколико потеза Обаме били су нетипични за одлазећег председника. Досад нисам био сумњичав кад је реч о чланству Црне Горе у НАТО, али се бојим да ће они морати да сачекају постављање нове америчке администрације. Постоје озбиљни наговештаји да ће Трамп бити мање заинтересован за ове просторе и да ће се смањити утицаји САД на Балкан. На другој страни, Русима је Балкан приоритет и они неће тек тако препустити Србију, Црну Гору, БиХ и Македонију. Москва има јасан интерес да буде важан фактор на овим просторима… – поручује Радуловић.
Зона неутралности
Аналитичар Драгомир Анђелковић оцењује да је одустајање од Мекејнове посете у последњи час само потврда тезе да Вашингтон мења политику према Црној Гори.
– У Подгорици су били зачуђени кад је Сенат блокирао улазак Црне Горе у НАТО. Поред тога, Трамп је током кампање упутио оштре речи Милу Ђукановићу. Са отказивањем ове посете јасно је да се мења однос САД према тој држави. Овде није реч о препуштању Црне Горе Москви, али је извесно да се неће свађати око ње. Тражиће се неко решење, а стварање балканске зоне неутралности јесте добро решење – закључује Анђелковић.
Извор: Информер.рс