Издвајамо Србија

Апотеке више неће бити на сваком кораку: Лоша вест за власнике, али и за грађане

Такође је дефинисано и да у местима до 4.000 житеља мора да буде основана апотека

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Апотеке са једним фармацеутским техничаром, у скученом простору, могле би већ ове године да буду затворене, уколико буду усвојени предлози закона о апотекарској делатности. Јавна расправа о овом правном акту трајаће до 2. фебруара. Између осталог, предвиђено је да убудуће најмања удаљеност између две апотеке буде 300 метара, а ова делатност неће моћи да се обавља у локалима мањим од 40 квадратних метара, преноси Политика.

Такође је дефинисано и да у местима до 4.000 житеља мора да буде основана апотека. Апотекарска станица, у којој ће стручно лице издавати лекове, мора да се обезбеди сваком селу које је најмање пет километара удаљено од најближе апотеке.

Мирјана Ћирић, помоћник министра здравља за организацију здравствене службе, објашњава да нико неће затварати постојеће апотеке, које су сада ослоњене једна на другу и не испуњавају услов од 300 метара размака.

Таквих “гроздова” најчешће има око болница и клиничких центара. Нови критеријуми важиће само за апотеке, које ће са радом почети после ступања на снагу овог закона.

Многе од постојећих апотека неће преживети неке од нових критеријума рада који се односе на квадратуру локала и запослени кадар. Мирјана Ћирић објашњава да се новим законом предвиђа да је отварање апотекарске установе потребан простор од 60 квадрата и најмање два дипломирана фармацеута и фармацеутска техничара.

За апотекарску јединицу, заправо место где грађани најчешће набављају лекове, нужан је простор од најмање 40 квадратних метара и двоје дипломираних фармацеута, а за апотекарску станицу, у неком планинском подручју довољан је локал од 20 квадратних метара и један дипломирани апотекар.

Извор:Телеграф.рс/Политика