Издвајамо Србија

БАКИР ПРЕТИ: Додик би да отцепи Републику Српску, неће проћи!

Члан Председништва Босне и Херцеговине и лидер Странке демократске акције (СДА) Бакир Изетбеговић тврди да председник Републике Српске Милорад Додик, „изрежираним ударом на Уставни суд“, тестира реакције и отклања препреке за референдум о отцепљењу тог ентитета, најављеног за 2018. годину

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

У новогодишњем интервјуу за сарајевски портал клиx.ба, Изетбеговић је, на питање хоће ли пристати на измене Закона о Уставном суду БиХ, одговорио одрично.

– Не само да нећемо пристати, већ СДА то неће дозволити. Уставни суд БиХ је витални и неодвојиви део укупног Дејтонског уставног аранжмана, централни стуб правног поретка државе. Уставни суд осигурава заштиту суверенитета и територијалног интегритета БиХ, и једини је механизам за отклањање блокада у систему одлучивања и решавања уставно-правних спорова унутар БиХ – рекао је Изетбеговић.

Он тврди да „није нимало случајно што Милорад Додик покушава да изрежира удар на Уставни суд одмах након одржавања антиуставног референдума“.

– Оно што је циљ јесте тестирање реакција и отклањање препрека реализације Декларације о самосталној РС, усвојене на сабору СНСД-а у априлу 2015. којом се за 2018. најављује расписивање референдума о отцепљењу овог ентитета од Босне и Херцеговине. То је опција која неће, не може и не сме проћи – оценио је Изетбеговић.

Он је казао да су „надлежности, начин одлучивања и састав Уставног суда уставне категорије које се могу мењати само изменом Устава БиХ“ и додао да су „под оваквим условима такве промене неприхватљиве“.

На констатацију новинара да га је Додик назвао „драматичним политичким губитником“, а СДА и њену политику „маргиналном у РС-у“, Изетбеговић је рекао да „у психологији постоји такозвани одбрамбени механизам пројекције, у склопу којег особа своје перципиране мане приписује другима“.

– У политици се то често ради свесно, а Милорад Додик је школски пример. Њему је свакако циљ да БиХ држи у застоју, а Бошњаке у РС у статусу грађана другог реда и маргиналних фактора. СДА је велика препрека таквој политици, а тренутно не видим драматичнију губитничку причу у босанскохерцеговачкој политици од Додикове, мада многима изгледа да није тако – навео је Изетбеговић.

Он је оптужио Додика да је, након што је продао „Телеком Српске“, „потрошио новац, задужио до гуше народ у ентитету у којем суверено влада већ 10 година“.

– Сви фондови и јавна предузећа су пред банкротом у РС-у, урушава се банкарски систем, а просечна плата и пензија су знатно ниже од оних у Федерацији БиХ. Лако ће Додик са опозицијом, бошњачком политиком и међународном заједницом, али тешко ће са властитим народом када “догори до ноката“ – тврди члан Председништва БиХ.

Извор:Танјуг