Здравље Издвајамо

Биљка са 400 лековитих састојака, чувар женског здравља: Ово морате да знате!

Многи древни системи медицине у Кини, Индији и на Блиском истоку користе је већ вековима, подстичући здравље и борбу против болести

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Сладић (Глyцyррхиза глабра) је вишегодишња полудрвенаста биљка која има бројне здравствене предности.

Одлична је за јачање имунитета и у борби против рака, посебно канцера дојке. У њему се налазе јединствени имуномодулатори којих нема у другим биљкама.

Постоји више од 400 лековитих једињења у сладићу. Многи древни системи медицине у Кини, Индији и на Блиском истоку користе сладић већ вековима, подстичући здравље и борбу против болести.

Он је широко признат као уравнотеживач хормона, подупирач имуног система, промотер оралног здравља и контролор дигестивног тракта. Једном речју, сладић је супербиљка са огромним потенцијалом лечења.

Сладић се посебно истиче у превенцији једног посебног облика канцера, а то је рак дојке, па је пожељно да га жене конзумирају редовно. Истраживање које је обавила Школа медицинских наука при малезијском нниверзитету, открило је присуство неколико јединствених имуномодулатора које има сладић, а који на различите начине помажу телу да спречи развој малигног тумора.

Међу њима су ајоен (моћно средство против гљивица), арктигенин (антиканцерогени лигнан), бета каротен (антиоксидант) и глабридинска киселина (заштитник ДНК). Упркос мноштву противречних информација о ефектима на организам, сладић је доказано ефикасно оружје у борби против неких болести, међу којима је и рак.

Његова својства у модулацији тумора и регулацији хормона чине га агресивним у борби против рака, посебно оних хормоносензитивних, као што су рак дојке, јајника, материце и простате.

Бројне студије потврдиле су потенцијал сладића у борби против рака иовде ћемо поменути неке.

Истраживање Рутгерс Универзитета које је открило да молекул полифенола, познат као бета­хидрокси­ДХП (БХП), екстрахован из сладића, у стањује да селективно убије ћелије канцера дојке и простате, штитећи све здраве ћелије.

Студија Медицинског факултета из града Нанжинг у Кини утврдило је да диметил сулфоксид, који иначе улази у састав сладића, узет у великим дозама штити од рака дојке, одржавајући нивое естрогена под контролом. Студије су показале да сладић помаже успостављање равнотеже метаболизма тестостерона, смањујући ниво кортизола.

Научне студије показују да изоликвиритигенин и нарингенин, две компоненте нађене у сладићу, потпомажу раст Т­ћелија, док истовремено јачају имунитет. Сладић такође садржи глицирхизин и друге антиоксиданте који помажу у ублажавању упале проузроковане канцером.

Иакопостоје одређени нежељени ефекти сладића, он је одличан упревенцији рака и јачању имунитета.

Сладић може изазвати сметње коднеких особа које пате од срчаних проблема, као што је аритмија, па претерано коришћење ове биљке може да шкоди.

Извор: БастаБалкана.цом