Регион

БИВШИ ПОТПРЕДСЕДНИК РС САВЕТУЈЕ: Српска да прогласи конфедерацију, ПУТИН ЋЕ СПРЕЧИТИ НОВО БОМБАРДОВАЊЕ!

Република Српска треба да стисне петљу и прогласи конфедерацију, јер ће у противном нестати и постати део бошњачке џамахирије… Путин мора да се побрине да нас у том случају НАТО не нападне

Република Српска треба да стисне петљу и прогласи конфедерацију, апелује професор Факултета политичких наука у Бањалуци и бивши потпредседник Републике Српске Емил Влајки! У противном, упозорио је он у интервјуу за „Спутњик“, РС би лако могла да нестане!
Влајки, који је недавно објавио књигу „Америчко-исламски антисрпски џихад“, подсећа да је Балкан био први полигон за увежбавање политике америчког месијанизма и неоколонијализма. Срби су први на удару, објашњава професор, зато што се САД преко нас разрачунавају са Русијом.

Они на неки начин изазивају Русију да покаже све шта зна како би у евентуалном сукобу знали како се треба с њима суочити. Мислим да је то узалудан посао, али су Срби богомдани због тога што су они и земље у којима обитавају, мислим на РС и Србију, били лабораторија за САД, које су ту испробавале своју технику не само свргавања легалних власти као што су то урадили 2000. са Милошевићем, него су и након тога наставиле са потплаћивањем елита. Све су елите након 2000. до данас практично биле слуге покорне САД, плус су видели докле може ићи тај мазохизам и почели су откидати територије, првенствено од Србије. Узели су 15 одсто српске територије, Космет, а онда те српске елите, које су практично слуге америчког империјализма, уверили да је за Србе најбоље да то „дају“.

Како очекујете да ће се одвијати ситуација у БиХ? Случајно или не, „Форин полиси“ објављује анализу стања у региону где предлаже прекрајање граница и као прву фазу федерализацију Македоније и увођење трећег ентитета у БиХ. Да ли очекујете да ће се то десити?
– Што се Македоније тиче, постоји пројекат разбијања те земље. Оно што ће се створити биће такозвана „велика Албанија“, а други део Македоније, нека им Бог помогне. У БиХ је основни пројекат стварање џамахирије, коју су САД до сада потпомагале. Оно што је на делу јесте то да су одређене надлежности које је имала РС мало по мало прелазиле у муслиманско Сарајево. Муслимана има негде око 50-51 одсто, за неколико година ће их бити још више, и ако се Република Српска не конфедерира, одвоји или осамостали, постаће практично део бошњачке џамахирије. Предвиђам да ће се то десити јако брзо упркос напорима које Додик предузима. Он ради шта може, али ови иду напред. Не само да су укинули грб, заставу, химну, него су хтели укинути Дан републике. Мало по мало се черупа РС и са правног и са територијалног становишта. Уколико се нешто радикално не предузме, ако се то не пресече мачем као што је Александар урадио са чвором који се није могао развезати, предвиђам, нажалост, врло црну будућност РС. А што се тиче трећег ентитета, нема говора. Изетбеговић је у једном тренутку рекао врло јасно – ако покушате да направите трећи ентитет унутар Федерације, биће крви до колена.
Ви сте песимиста кад је реч о РС, али Милорад Додик није. Иако је Уставни суд БиХ донео одлуку да је референдум о Дану РС неуставан, видимо да ће се тај дан обележавати 9. јануара…
– Наравно, ко то може спречити?! Могу једино да дођу с НАТО трупама усред Бањалуке и сместе тамо свој главни штаб. Не видим други начин како то могу да забране. Нажалост, унутар мисионарске улоге САД све се на крају своди на силу…
Да ли ће се ипак нешто променити Трамповим доласком на власт?
– Неће у првих пар година. Трамп ће морати да се суочи са проблемима не само што се тиче америчке политике на Балкану, него и у Украјини и у осталим деловима света. Ту постоје већ уходани људи, структуре, параполитичке и политичке снаге које су већ на делу, а које су наводни стручњаци за Балкан. Тешко да ће све то скупа одмах разбити, па почети неку нову политику. Нисам превише убеђен. Док та Трампова глобална политика дође до Србије и до Срба, РС може нестати. Мислим да је још увек једини пут да РС прогласи конфедерацију или да се осамостали, и да је то једини начин да се спасе и очува.
Неким новим референдумом?

– Референдум је само техничко средство. Ту треба стиснути петљу и прогласити конфедерацију.
А како може да се прогласи конфедерација, онда мора да се мења Дејтон?
– Па фино, састане се Народна скупштина РС и каже: Од данас смо конфедерација. Е сад, хоће ли НАТО онда доћи са трупама и интервенисати, то нек се Путин побрине за то и нека каже: Ви осамостаљујете Космет и стварате неке нове државе, а овде постоји уставни основ (јер по слову Дејтона, РС је имала елементе државе). Може се састати Народна скупштина РС и казати: Од сада примењујемо само изворни Дејтон, ми смо оно што смо били 1995, а ви како хоћете. Шта ови други могу да ураде? Муслимани сами не могу ратовати, без америчке помоћи не би их ни било. Хрвати? Па зар не видите да се већ ствара једна хришћанска, православно-католичка коалиција у односу на исламизацију овог подручја?
Мислите да је та коалиција већ на делу?

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

– То је засад персонална коалиција Милорада Додика и Драгана Човића, а кад год нешто покушавају да на тој основи ураде, онда неко ускочи са неким усташким или неким другим рехабилитацијама – љотићевским, недићевским, или се Колинда слика са заставом НДХ, а у Сплиту вичу: „Убиј Србина.“ Инцидената има, нажалост, и с једне и с друге стране. Неко настоји да поквари једно природно цивилизацијско јединство које је практично засновано на хришћанству.
То би било природно, међутим, оно што се дешава у Хрватској показује да смо јако далеко од тога.
– Нажалост, али они то исто тако гледају с друге стране, па веле, зашто ви хоћете да рехабилитујете Недића или четнички покрет. Срби говоре да то није исто, али Хрвати то тако не виде…
Врло се тешко могу повлачити такве паралеле, четници нису имали Јасеновац.
– Мени је по мајчиној страни настрадало пола породице у нацистичким концентрационим логорима. Али ако хоћете стварати неки мир, будућност, пребацивати да сте ви четници, а ви усташе, па то не води ничему, поготову ништа добро не доносе те рехабилитације – ни рехабилитација Степинца ни рехабилитација поздрава „За дом спремни.“ С друге стране, ви никако не можете рехабилитовати једног Недића, који је био квислинг… Ниједан квислинг у Европи након Другог светског рата од Петена па надаље није рехабилитован, него су били осуђени, а рецимо били су хероји у Првом светском рату. Према томе, ако хоћете мир и сарадњу, треба избегавати теме које могу бити јабука раздора.
Поменули сте да је Русија успоставила нови баланс. То се дешава и на Балкану. Медутим, некима смета руски утицај на Балкану и то покушавају по сваку цену да спрече. У Хрватској је Китаровићева рекла да Русија покушава да дестабилизује регион, видимо шта се дешава у Црној Гори. Чули смо и да Вучић довози оружје које су Руси поклонили и то се одмах доживљава као руска претња на Балкану. Зашто?
– Једино што сте погрешно идентификовали оне којима то истински смета, пошто су и Црна Гора и Хрватска банана-државе. Они само извршавају шта им се каже од стране Вашингтона и Брисела, они су у вазалском односу према Вашингтону. Они су лутке, марионете, додуше, могу бити веома опасни. А с треће стране, мислим да се поново припрема нека врста НАТО интервенције на Балкану. Мени се чини да им се ово са референдумом и отпором који Додик пружа новом светском поретку и посебно америчкој империји не свиђа
На шта мислите?

– Ова бука која долази посебно из Хрватске, и примедбе на наоружање, и стављање под оружје не знамо колико хиљада резервног састава и претње НАТО… Пазите, 27 чланица ЕУ се састало да каже да НАТО треба да интервенише. Није то за одбацивање, није то новогодишња прича, мислим да се нешто спрема и да ће то бити лоше. Мора се причекати Трампова инаугурација, али ми се чини да ће негде око пролећа почети озбиљни притисци и на РС и на Србију. Сви веле како се садашње српско руководство понаша прозападно, али нисам сто посто уверен да је то тако. Наравно, Србија једноставно не може слушати наређења Запада, посебно што се тиче Русије, али овај неоимперијализам, неоколонијализам захтева апсолутну послушност. И ово колебање које српско руководство показује, што је сасвим нормално, они то не цене пуно. Не верујем да ту Трамп може пуно да уради. Мени се чини да постоје озбиљни планови да се прекрајају границе или да се утишају људи као што је Милорад Додик, па најзад и Вучић, који не ради баш по њиховој жељи, они би хтели да он буде радикалан, да раскине са Русијом, да се тотално окрене Западу, да изгуби све везе са Русима. Он очито није у могућности да то уради.
Ипак, рекли сте да су се ствари промениле, да је успостављена равнотежа, и у том светлу онај ко размишља о таквим плановима мора двапут да стави прст на чело.
– Али морате узети у обзир Космет, да се посебно САД рукама и ногама труде да се та самопрокламована друга албанска држава одржи и да је што већи број земаља у свету призна. Затим да они исто тако у Санџаку тихо подбадају становнике који су већински муслиманско-бошњачки. Заборављате затим да Војводина у сваком тренутку може бити запаљива, заборављате да они желе да сруше Додика и да све већи број надлежности из РС иде у муслиманско Сарајево. Та политика није добра и нисам сигуран да ће Трамп ту ишта моћи брзо да промени. Ако то једнога дана дође са ових глобалних нивоа до Србије и до РС, за Србију не знам, она ће остати врло окрњена, а РС може врло лако нестати.
Извор: Informer.rs