Здравље Издвајамо

Бивши шеф у Британском министарству здравља упозорио на везу између ММР вакцине и аутизма

Бивши шеф у Британском министарству здравља каже да је његов бивши послодавац крив за “потпуно необјашњиве појаве“ у вези са вакцинама против заушки, малих богиња и рубеоле (ММР).

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Др Питер Флечер је био главни научни официр у Великој Британији крајем 1970-их и медицински процењивач на Комитету за безбедност лекова, што значи да је био одговоран за одлучивање да ли су лекови и вакцине безбедни за употребу за јавност.

Према писању водећих медија, др Флечер је рекао да ако се на крају докаже да је ММР вакцина повезана са аутизмом, “Одбијање владе да процене правилно ризик, учиниће да ће ово постати једно од највећих скандала у историји медицине!“

Он је такође рекао да је, након што је пристао да постане вештак у судским предметима, углавном тужбама, укључујући безбедност лекова на захтев родитеља у вези деце оболелих услед примања вакцина, добио обиље информација садржаних у хиљадама докумената који се односе на случајеве, а за које верује да јавност има право да их види.

Флечер је присуствовао необоривим доказима од научника широм света да је ММР вакцина заиста повезана са повредама мозга код неке деце.

“Међутим, постоје врло моћни људи на позицијама великог ауторитета у Британији и другим местима, који су жртвовали свој углед и каријере за безбедност ММР-а и спремни су да ураде скоро све како би се заштитили“, рекао је он.

Везу између ММР вакцине и аутизма је први открио др Ендрју Вејкфилд, бивши гастроентеролог и медицински истраживач, 1998. године. Његови налази истраживања су дивљачки нападнути од свих уобичајених осумњичених– владе, фармацеутске индустрије, традиционалне медицине и науке– мада он и данас тврди да су његови налази били прави и да је било потребно још више истраживања да се документују ефекти вакцине.

Флечерово упозорење је дошло због извештаја да британска влада планира да уведе додатне вакцине за пнеумококни менингитис за бебе, и да вакцинација почне следећег априла. Такође, влада разматра да препоручи вакцину за децу до две године старости– не да их заштити, него да заштити родитеље и друге одрасле који би могли доћи у контакт са њима.

Флечер је прво изразио забринутост због ММР вакцине 2001. године, известио је Даилy Маил. Он је тада рекао да мере безбедности пре него што је вакцина уведена у његовој земљи нису биле адекватне. А сада каже да се плаши да оно на шта је сумњао постаје видљиво, с обзиром на растући број случајева аутизма широм света, болести црева повезаних са аутизмом, за које је Флечер убеђен да је крива вакцина.

“Клинички и научни подаци се полако акумулирају да живи вирус богиња у ММР може да узрокује мождана, цревна и имунолошка оштећења у једном мањем броју угрожене деце“ рекао је он.

“Зашто влада ово не схвата озбиљно?“

“Када је у питању штета вакцине код врло мале деце, теже је доказати повезаност, јер се веома ретко дешава да се посумња на нежељене реакције самог лека!“

“Али оно што је битно овде, то је стабилна акумулација доказа, са великог броја угледних универзитета, наставних болница и лабораторија широм света. Има превише тога да би се игнорисало. Ипак, државни здравствени органи су, чини се, више него вољни да то ураде“ додао је Флечер.

“Када су научници први пут показали страх од могуће везе између болести лудих крава и наизглед новог облика КЈБ, код само 20 или 30 пацијената, сви су се успаничили и милиони крава су заклане“ рекао је он.

“Ипак, дошло је до десетоструког повећања аутизма и сродних облика оштећења мозга током протеклих година, што се отприлике поклапа са увођењем ММР-а, и изузетно забрињавајућег повећања болести црева и имунолошких поремећаја као што је дијабетес код деце, а нико на власти неће чак ни да призна да се то дешава, а камоли да покуша да истражи узроке.“

Он је додао да је “немогуће“ да десетоструко повећање случајева аутизма може бити резултат тога што лекари сада боље препознају то стање.

 

Извор: Wебтрибуне.рс