Издвајамо Свет

БЛОКИРАНА ТРАМПОВА ОДЛУКА: Судија забранила депортацију људи са валидним визама из САД

Ударац Трамповој администрацији

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Федерални судија у Њујорку је издала ванредну наредбу којом се привремено забрањује Америци да депортује људе из земаља којима је амерички председник Доналд Трамп забранио улазак у САД.

Како преноси АП, судија Ен Донели издала је ту наредбу јуче након што су адвокати уложили тужбу у име људи који су задржани на аеродромима након Трампове одлуке да држављанима шест земаља – Ирана, Ирака, Сирије, Јемена, Судана, Сомалије и Либије – забрани издавање виза у наредна четири месеца, док је сиријским избеглицама улазак забрањен на неодређено време.

Овом одлуком се људима који имају валидне визе, а који су задржани на аеродроми за сада гарантује останак у САД. Иако је ова одлука само делимично блокирала ширу наредбу. Ипак, многи су ово протумачили као рани, али значајан ударац Трамповој администрацији, преноси Гардијан.

Судија Донели је привремено блокирала депортацију људи са валидним визама само 24 сата након што су два Ирачана задржана на аеродрому Џон Ф. Кенеди у Њујорку.

– Мислим да влада није стигла да размисли о овоме – рекла је Донели у пуној судници.

Судија, која је постављена од стране Барака Обаме пресуду је образложила речима да „би она могла задржаним људима да нанесе ненадокнадиву штету, као и да је улазак у САД забрањен људима који су добили визу, и којима је самим тим дозвољено да уђу у земљу, и који би само два дана ранијие на територију Америке ушли без икаквих проблема“.

Одлука, која важи за читаву земљу биће на снази до следећег рочишта, заказаног за 21 фебруар, а односи се на људе са валидним визама, као и онима који имају „зелени картон“. Ипак, она се односи само на оне који су већ слетели у САД и налазе се на америчкој територији, а задржани су на аеродромима. Процењује се да је у питању између 100 и 200 људи широм САД.

Одлуку судије о ванредној наредби, демонстранти испред суднице су гласно поздравили.

Осим испред суднице у Бруклину, Трампова одлука изазвала је велике протесте и на аеродромима широм САД.

На њујоршком аеродрому „Џон Кенеди“ око 2.000 демонстраната је узвикивало „Пустите их, пустите их“, преноси АФП.

Протести су одржани и на аеродромима у Вашингтону, Чикагу, Минеаполису, Денверу, Лос Андјелесу, Сан Франциску и Даласу.

Извор:Танјуг