Православље

Бог се јави – ваистину се јави: Данас је Богојављење, плива се за часни крст

Српска православна црква прославља Богојављење, празник крштења Исуса Христа којим је почела његова мисија и проповедање хришћанске вере.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Исуса Христа је на реци Јордан крстио Јован Крститељ који је људе крштавао, припремајући их тако за долазак Месије.

Предање каже да је Јован препознао Месију у Исусу који је дошао на Јордан да се крсти, а јеванђелисти су записали његове речи: „Ти треба мене да крстиш, а ти долазиш мени“.

Богојављење је један од највећих хришћанских празника, јер се сматра да су се у тренутку крштења први пут заједно појавили Отац, Син и Дух Свети, чиме је први пут објављена тајна Свете Тројице који су постали симбол вере.

Дух Свети је у облику светлосног голуба, како је записано, слетео на главу Сина Божијег, а потом су се небеса отворила и чуо се глас Бога Оца: „Ово је син мој љубезни који је по мојој вољи“.

Исус Христос живео је овоземаљски живот још три године после крштења, испунивши своју мисију искупљења људског рода од прародитељског греха.

На овај празник у храмовима се освештава Богојављенска водица која се сматра љековитом и заштитом од нечистих сила. Богојављенска вода чува се у кућама до следећег великог водоосвећења.

На празник Богојављења, према нашем народном обичају, верници измењују поздраве – „Бог се јави!“ и „Ваистину се јави!“.

У многим градовима и местима одржава се такмичење пливача у вађењу Часног крста из воде.

Извор: Vestionline.com/Srna