Србија

Британци желе да посвађају Србе и Русе,тврде да ће Путин признати Косово!

„Москва би могла да призна Косово у склопу успостављања нових односа Америке и Русије“, каже водећи експерт за Русију у Великој Британији Мери Дејевски.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Једна од најугледнијих британских стручњака и коментатора о Русији изнела је могућност да би Русија могла да призна независност Косова, као део ширег споразума између Вашингтона и Москве, након што је Доналд Трамп преузео функцију председника САД.

Колумниста „Гардијана“ изнела је ову идеју у католичком часопису „Таблет“ у издању за 21. јануар, размишљајући о могућим последицама успешног састанка између Трампа и Путина у блиској будућности. Трамп је више пута изразио жељу да се састане са руским председником Владимиром Путином убрзо након његове инаугурације и постави односе Америке и Русије на нове основе, преноси „Балкан инсигхт“.

Мери Дејевски редовно се састаје са лидерима Кремља кроз групу „Валдаи“, која се сусреће са руским званичницима сваке јесени, а сугерисала је да би Москва могла да призна Косово као део пакета договора, чији би циљ био затварање различитих постхладноратовских дипломатских проблема који су угрозили односе између сила.

У чланку она описује Трампа као човека који постиже договоре и који би брзо схватио да ли је руски лидер био озбиљан када је говорио о договору, али би се удаљио и настојао да склапа друге споразуме ако би осетио да је био у заблуди.

Међутим, Дејевски каже да је Путин уложио много труда да склапање договора са новом америчком администрацијом успе, и да ће тешко дозволити да му оваква прилика исклизне, јер би то угрозило његову позицију код куће.

Русија је чврсто против признања Косова, јужне покрајине свог блиског савезника Србије отцепљене 1999. године уз помоћ западне војне помоћи, а која је прогласила независност 2008. године, описује исти медиј.

Већина западних земаља, почевши од Америке, одавно су признали независност Косова, али Србија, Русија, Кина, као и пет чланица ЕУ и многе друге државе, нису, међу којима је највише оних из Централне и Јужне Америке, Азије и око половине афричких држава.

Темпо признавања знатно је успорен последњих година, а прошле године су то учиниле само две државе – Суринам и Сингапур. Укупно око 110 од 193 држава чланица Уједињених нација до сада је признало независност Косова.

Док би руско призње било слављено као велики успех на Косову, то би био велики шок за руског историјског савезника, Србију, примећено је у чланку. Београд се зарекао да никада неће прихватити косовску државност и наставља да тврди да је Косово саставни део територије Србије, али је ипак пристао да нормализује односе са Приштином под окриљем ЕУ

Извор: Vestionline