Издвајамо Србија

ЧАНАК: Дачић је пример модерног квислинга који без стида промовише туђе интересе!

Лидер Лиге социјалдемократа Војводине затражио је смену министра спољних послова Србије Ивице Дачића и назвао га „модерним квислингом“ чије су изјаве ратнохушкачке које нас свађају са суседима

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

– Ивици Дачићу ратно хушкање и изазивање сукоба, које после прати са безбедне удаљености, не би било први пут. У време сукоба 90-их, био је портпарол режима који је ратове повео и финансирао. Не само да се од политике злочина није ограђивао, Ивица Дачић је на најбруталнији начин ту политику заступао, бранио и помовисао. Није претерано рећи да је у то време Ивица Дачић био портпарол злочинаца и злочина – изјавио је Чанак, уз напомену да је Дачић након 2000. и окретања леђа, до тада неприкосновеном шефу, Милошевићу, постао „шампион“ транзиције.

Лидер ЛСВ је додао да данас Ивица Дачић, осим што проводи време на слободи због недостатка доказа или политичке воље за процесуирањем, представља и заштитника интереса једне стране државе.

– И, вероватно, у њено име, јер то није интерес Србије, поново нашу земљу завађа са готово свим суседима. Не кријући превише да су му ближи интереси режима у Кремљу, него јавни интерес грађана Србије, Ивица Дачић је пример модерног квислинга који без стида промовише туђе интересе и још их представља као патриотизам. Да је у Србији била спроведена лустрација, за коју се ЛСВ најдоследније залагала, данас не бисмо дошли у ситуацију да нас Милошевићеви портпароли злочина поново свађају са суседима и хушкају на нове сукобе – казао је Чанак.

Он је додао да због свега тога, ЛСВ очекује што скорију смену Ивице Дачића који је „изгубио и последње остатке кредибилитета да у било чије име разговара са нашим и европским окружењем“.

– Нико пристојан у свету са њим више не жели да разговара, па не видимо како би он даље могао да врши своју дужност министа спољних послова. Такође, позивамо још једном на усвајање Закона о лустрацији, а ако не по том, очекујемо да Ивица Дачић одговара по Кривичном законику Србије, због свега што је у прошлости радио, и пре и после 2000. Уверени смо да доказа још увек има довољно – закључио је Ненад Чанак.

Извор:Информер.рс/С. Костић