Занимљивости Издвајамо

ЧУВЕНИ РУСКИ ДОКТОР ОТКРИО ТАЈНУ: „Не лече децу „чудотворни“ лекови, већ ово…“

Многи родитељи верују да постоји лек који на чудотворан начин може да утиче на јачање имунитета код деце, међутим, ево шта саветује Јевгениј Комаровски, чувени лекар и аутор многих књига о нези деце.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Јевгениј Комаровски, доктор медицинских наука, телевизијски водитељ и аутор многих књига о нези деце, дао је ексклузивно за Спутњик интервју о борби против алергија, јачању имунитета код детета. Веома је познат и српским родитељима, јер на веома једноставан начин даје савете како у данашње време васпитати здраво дете.

“Људи уопште, па и деца конкретно, имају способност адаптације на све временске услове. Промена климе може озбиљно деловати на будућност људске цивилизације, али је значајно преувеличан утицај ових промена на здравље једног, конкретног детета.

Живот савремене породице данас се веома разликује од онога што је било уобичајено пре 20 или 30 година. Све је другачије: од неге деце, до кућне технике, клима-уређаја, хране, али и времена проведеног на свежем ваздуху, па и квалитета самог ваздуха, спорта и рекреације у дечјим установама, и предшколским, и школским.

Посебно питање је данашња медицинска етика. Парола агресивних фармаколога гласи: нема здравих, постоје само они који нису довољно темељно прегледани. За сваки, па и најмањи проблем, фармацеутске компаније су смислиле лек. Још један битан фактор су компјутери који озбиљно утичу на савремени одгој и комуникацију деце и родитеља.

Све ово наводим како бих скренуо пажњу на то да су родитељи склони да разматрају климатске факторе као оправдање за сопствене грешке и лењост, јер се здравље и имунитет детета најпре формирају начином живота. А мама и тата су ти који обликују начин живота детета.

Када родитељи не могу да процене шта је добро или лоше за њихово дете, када не умеју да организују правилну негу, односно режим исхране, вежбања, шетања, купања, указивања основне медицинске помоћи при честим дечјим болестима — све то доводи до тога да се родитељи “у хору” позивају на лошу климу, загађен ваздух, неорганизовану државу, лоше лекаре итд.

Још једна типична заблуда јесте то што је већина одраслих убеђена да постоји лек који на чудотворан начин може да утиче на јачање имунитета код деце. Такви лекови заправо не постоје, а оно што је на рафовима у бројним апотекама, то су све “шарене лаже”. Употреба тих препарата служи само да родитељи могу да “лупе рецку” да су учинили нешто добро за своје дете. Други циљ продавања таквих лекова јесте да се напуне џепови произвођачима.

Ако желите да ваше дете не болује, ако желите да се оно брзо и лако адаптира на животне услове и околности који се јако брзо мењају, онда читајте, интересујте се. А пре свега тога не дозволите да дете буде претопло одевено, немојте га превише хранити, стимулишите свакодневну физичку активност и немојте дете држати у „стерилним“ условима.

Са децом проводите више времена на свежем ваздуху и немојте давати деци “чаробне” таблете за јачање имунитета. Пре свега, деци су потребни мама и тата”, изјавио је доктор Јевгениј Комаровски.

Извор:детињарије.цом