Занимљивости Издвајамо

Девојке, кад будете сазнале шта значи кад носите чокер око врата, скинућете га одмах!

Чокер оковратници нису обичан накит. Пре него што их уврстите у свој свакодневни стил, сазнајте какво су значење они имали кроз разне историјске епохе

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

На повратак чокер огрлица мало је жена остало имуно. Многе девојке су их без размишљања пригрлиле по угледу на трендсетерке са Инстаграма. Са друге стране, постоје и они који у овом тренду не виде ништа привлачно, па их пореде са ланцима који су око врата носили робови или оковратницима за псе.

А какву симболику заправо има чокер огрлица која се у потпуности припија уз врат?

Чокер (Цхокер) у буквалном преводу са енглеског значи давилица. Огрлице могу бити направљене од најразличитијих материјала као што су сатен, кожа, плиш, сомот или метал. Иако се везују за деведесете године, о њима сведоче многе културне епохе.

За чувеног сликара Едуара Манеа и његове савременике танка црна тканина око врата била је ознака жена лаког морала. Његова слика “Олимпија” из 1963. представља проститутку вишег ранга, која чека свог клијента. Њена смелост и директан, провокативни поглед запрепастили су публику тог времена. Олимпија са црном траком око врата, наговестила је слободу, али и доминацију над мушкарцима.

Ове огрлице биле су омиљени модни детаљ и у краљевском свету. Она је била заштитини знак Ане Болен, једне од најславнијих и најутицајнијих краљица Велике Британије, а прославила ју је и Александра од Данске, супруга Едварда ВИИ и царица Индије.

Чокер је промовисала и чувена глумица Брижит Бардо, док су највећу популарност доживеле 70-их година као део готик и гранџ стила. Ипак, најбитнији и најславнији моменат чокера биле су деведесете године.

Како се мода врти у круг, нови препород чокер оковратника започео је своју нову еру прошле године, када су их и најпознатије модне куће попут “Шанела” и “Ланвина” уврстиле у своје колекције.

Извор:Телеграф.рс