loading...
Издвајамо Србија

ДОДИК: Инцко све ради да би оправдао 25.000 евра плате!

Председник Републике Српске Милорад Додик казао је у петак да од високог представника у БиХ Валентина Инцка не очекује да се извини због изјаве у којој је РС упоредио са НДХ, јер није доследан, већ му је само важно да задржи плату од 25.000 евра месечно.

“Високи представник у БиХ Валентин Инцко неважна је политичка фигура”, рекао је Додик за РТРС.

Он тврди да је Инцкова мисија давно завршена и да је важно погледати где су Инцку били преци у Другом светском рату.

“Од такве протуве ништа не очекујем. Он хода и само прича, а онда се правда као у Хрватској, јер је Хрвате у БиХ девастирао, затим у Аустрији гђе говори да је Српска ово или оно и позива прву даму САД Меланију Трамп да се сети ко је напао Словенију, што говори да он нема конзистентности, него да му је важно да одржи примања од 25.000 евра месечно” тврди Додик.

Председник Републике Српске сматра да ће Инцко моћи тако да се понаша све док га не буду, како каже, дирали Бошњаци у Сарајеву.

“Оног тренутка кад се скупи 5.000 Бошњака и кажу да изађе напоље, он ће отићи одавде”, каже Додик.

Након што је из Владе Републике Српске јуче саопштено да прекидају све контакте са Канцеларијом високог представника (ОХР), из Канцеларије је уследило реаговање да Влада РС то не може да уради.

“Према Дејтонском мировном споразуму, стране споразума су обавезне у потпуности да сарађују са високим представником и његовим особљем. То је обавеза коју су стране преузеле и која мора да се поштује”, саопштено је из ОХР, преноси БХРТ.

Влада Републике Српске прекида све комуникације с високим представником Валентином Инцком док се он не извини српском народу због увреда које је изнео.

Претходно су захтев за прекид комуникација Влади РС упутиле Борачка организација РС, Републичка организација породица заробљених и погинулих бораца и несталих цивила РС, Савез логораша РС, Савез организација и удружења ратних војних инвалида РС, Удружење ампутираца “УДАС”, Савез удружења бораца Народноослободилачког рата РС, Удружење “Јасеновац-Доња Градина” Бања Лука, Удружење жена жртава рата РС и Удружење грађана “Ветерани РС”.

Иницјатива је уследила након низа критика упућених из власти и опозиције због тога што је Инцко упоредио РС са злочиначком НДХ, мада он, како преноси сарајевски Аваз, то негира, објашњваајуићи да његова порука није добро схваћена.

“У мојој изјави није било поређења 9. јануара с даном оснивања НДХ, већ да се прекине с реториком окренутом ка поделама и да политичари коначно постигну договор о датумима које ова земља и њени грађани могу обележавати тако да се на једнак начин обухвате сви сегменти друштва”, рекао је Инцко за сарајевски Аваз.

Инцко који је, коментаришући обележавање 9. јануара у Бањалуци, рекао да би тако неком могло да падне на памет да обележава 10. април, дан када је основана НДХ, данас објашњава да су тога дана у Бањалуци била искључена два конститутивна народа, Бошњаци и Хрвати.

Подсећа да је Уставни суд осим тога три пута донео одлуку о том датуму, а, додаје, одлуке Уставног суда коначне су и обавезујуће.

Извор:Танјуг