Издвајамо Регион

ДОДИК УЗВРАЋА УДАРАЦ: Амбасадорка САД да буде хитно повучена из БИХ и кривично гоњења!

Фото: Јутјуб

Милорад Додик не мирује после уведених санкција САД-а, оштро „оплео“ по амбасадорки Морин Кормак

Председник Републике Српске Милорад Додик оценио је данас да је одлука одлазеће америчке администрације о увођењу санкција према њему депласирана и да је последица његове неспремности да тргује интересима РС. Важно је да ово нису санкције Републици Српској, поручио је Додик.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Он је на конференцији за новинаре рекао да је ту одлуку увела Канцеларија за контролу имовине и странаца али да он нема никакву имовину у Америци, већ да је има у Србији, коју, како је рекао, не доживљава као иностранство.

Објашњава да је одлука одлазеће америчке администрације дошла као приситсак јер није био спреман да тргује интересима РС, да су то од њега очекивали разни амбасадори, а поготово америчка амбасадорка у Сарајеву Морин Кормак за коју сматра да треба и кривично да одговара.

Он амбасадорку Кормак сматра најодговрнијом за ову одлуку и захтева од Сената да буде повучена те подсетћа да је она у РС већ проглашена за „персону нон грата”.

„Нисам спреман да подеридм интерес РС било ком свом личном комодитету”, рекао је Додик и грађанима РС поручио да ова одлука за њих ништа не значи и да ништа неће променити у њиховим животима. Председник Српске је рекао да је он ионако већ дуже време под санкцијама одређених људи из одлазеће администрације, а да је то сада само објављено.

„Поносан сам на то што сам управо у том времену, од када сам на челу РС, у влади или Републици, нисам био спреман да под притиском одлазеће администрације САД пристан да предам РС… Нисам пристао на бутмирски процес, који је требало да укине РС, да је избаци из система моћи…. Нисам пристао на измену Устава БиХ како је то тразила Америка”, рекао је Додик у свом првом обраћању новинарима након што га је одлазећа администрација САД ставила на „црну листу”.

Поносан је, казао је, што није дозволио укидање обележавања Дана РС, који ће се у РС тек славити. РС је, казао је Додик, под континуираним ударом одлазеће администрације. Амбасадорку Кормак је оптужио да је изразито пробошњачки и антисрпски настројена.

„Ово су санкције оних који су у САД поражени, зато је тешко говорити о санкцијама оних који су добили изборе у тој земљи”, рекао је Додик истакавши да није изненађен овим потезом.

Њихова политика је доживела слом, а ја сам и даље политички активан, поручио председник РС, који сматра да ових санкција не би ни било да није био озван на инаугурацију. Управо тај позив, казао је, био је „каписла коју су испалили” јер нису могли да поднесу да ме виде тамо.

За Додика је потез одлазеће америчке администрације кукавички, те да су га за рушење Дејтонског споразума, како је рекао, оптужили они који су учинили све да га девастирају у прошлости.

„Ми који живимо овде имамо више аргумената да питамо САД зашто су упропрастили пројекат који су сами радили”, рекао је Додик напоменувшки да је од саопштања одлуке о увођењу санкција према њему чуо и сугестије да поднесе оставку.

„Њима могу поручити да сам на ову функцију изабран вољом народа, а не вољом ове администрације”, рекао је. Варају се, казао је, они који мисле да ће оваквом одлуком поражене америчке администрације утицати на његове личне ставове. Кормакова је, истиче, лажно информисала Вашингтон о стању у БиХ.

„Дуго је познато да САД немају неку изразиту политику према овом делу света, али је познато и да су те политике водили амбасадори. Кормак сноси пуну оговорност за овај циничан поступак који је повукла два дана пре одласка њених шефова”, констатовао је Додик.

Кормак је, додао је, доказани непријатељ Срба и РС. „Она је непожељна особа у РС, тражим да буде проглашена персоном нон грата у БиХ, да буде хитно повучена и да буде кривично гоњења због мешања у ствари других земаља”, рекао је Додик и додао да је Кормак кршила међународно право и и Дејтонски споразум, као међународни акт.

„Она је масовно кршила устав БиХ мешајући се у одлучивање и рад органа у БиХ. Она је лажно информисала Стејт департмент о стању у БиХ а високог представника је претворила у свог полтрона”, казао је Додик.

Очекује да ће нова америчка администрација донети политику стабилизације региону, а не, како је рекао, манифестацију силе. Таква полилтика, сматра Додик, улива наду да би се могло доћи до дијалога без уплитања странаца, да се неће петљати у рушење страних влада, већ да ће са њима сарађивати.

„Остајем посвећен раду у складу са Уставом и Дејтоном онако како је написан односно посвећен слову тог акта, али одбацујем дух Дејтона који је промовисала одлазећа америчка администрација. Очигледно је да због намтања силе ја сам постао проблем и није ми жао, чак ми је драго, јер сам остао на позицији обране РС”, навео је председник РС.

Додик је рекао да није спреман да подреди интерес РС било ком свом личном комодитету. Грађанима РС је поручио да ова одлука за њих не значи ниста и ништа неће променити у њиховим животима, иако је, како је рекао, велика већина људи у РС погођена и иритирана оваквом одлуком и утицајем Кормакове на њено доношење.

„Ово је посао за мене. Настављам да се бавим поллитиком и не мењам своје ставове. Они ће сата бити још чвршћи”, поручио је Додик и додао да је имао поштовање за САД, иако је знао да неки појединци могу бити лоши као Кормак. Очекује да ће нова администрација САД донети нове, значајне промене.

„Нека Кормак оде и да се више никад не врати. Са новим амбасадором имаћемо надам се успешнију сарадњу. Желим да креирамо нове ситуције, поштовање Дејтона и да исправимо неправде које је направила одлазећа администрација”, рекао је, јавља Тањуг.

 

Извор: Тањуг