Регион

Додик:“БиХ је драматично подељена, нико не може да је састави“

Фото: Јутјуб
Председник Републике Српске Милорад Додик изјавио је да је БиХ драматично подељена без могућности да буде састављена.
Додик је напоменуо да БиХ нема шансу, јер живи на притиску и присили, те да све лепе речи о БиХ у региону и свету нису истините.

Он је истакао да је БиХ илузија, а да он као политичар и човек није спреман да буде део тога, те да није спреман да политички и физички живот употреби да би се на крају тог пута показало да је то илузија.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

– Имам довољно у себи спознаје да знам да је то немогуће да функционише. Функционоше само зато што постоји интервенционизам међународне заједнице. БиХ покушава да се одржи на муслиманском идеализму који промовише једну државу унитаристичког карактера – рекао је Додик за телевизију „Хепи“.

Додик је рекао и да је садашњи амерички амбасадор у БиХ Морин Кормак показала унитаристички, пробошњачки и видно антисрпски концепт.

О односима са америчким дипломатама, Додик је рекао да никад није било једноставно и да су састанци, хиљаде које је имао, увек били мучни.

Има Срба који су спремни да буду поданици стране политике
Он је подсетио да су Американци прекинули контакт са њим када је одбио да у континуитету уради неколико ствари, те навео реформу полиције, одбијање реформе устава чиме би се изгубио значај државотворности Републике Српске, а да је кључно било то што је одбио да сруши цркву у Поточарима што је од њега тражио бивши амерички амбасадор у БиХ.

– Кад сам одбио и рекао да нећу да срушим, они су сутрадан изашли са саопштењем у коме су навели да је Милорад Додик некооперативан и да се са њим не може доћи до неких заједничких пројеката и послова – рекао је Додик и додао да му не представља сметњу што се са њим не сусрећу када долазе у Бањалуку.

Председник Републике Српске рекао је да се увек код Срба нађе одређени број оних који су спремни да буду поданици политике која долази са стране, те оценио да је највећа грешка Срба кроз политичку историју, и новију историју, то што су странцима увек давали већи значај него што они имају.

– Ми нисмо имали своје политике, ми смо се додворавали политикама које су дошле са стране у БиХ и које су нама предлагане као добре за нашу будућност, обећавали су нам чудо, а онда смо ми губили конкретна права и никада их више нисмо могли да вратимо – оценио је Додик.

Извор: Vestionline