Издвајамо Свет

ДОЈЧЕ ВЕЛЕ ИСМЕЈАВА ЂУКАНОВИЋА И ЦРНОГОРСКУ ВОЈСКУ: НАТО и виц звани Црна Гора!

Два брода, четири хеликоптера и 1.800 људи – толико укупно има Црна Гора. То је земља која ће ускоро да припада Северноатлантској војној алијанси НАТО. Али не зна да ли то хоће, пише Зидојче цајтунг.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

„Лепо да вежбате“ – тако гласи наслов подужег чланка новинара Тима Нешитова објављеног у дневнику Зидојче цајтунг:

– Елена и Алека, обе црногорске подморнице, налазе се у Которском заливу. Површина мора је као огледало, брда увече нестају у измаглици – а подморнице су наравно виц. Оне су власништво фирме Монтенегро Субмарине која организује вожње око которске луке. Подморнице не могу да зароне, али су зато осликане добро расположеним делфинима корњачама и морским звездама. Јадранска обала живи претежно од туризма, али у ово доба године се ништа не дешава.

Аутор у наставку објашњава да се црногорска морнарица састоји од два патролна чамца произведена осамдесетих година, да би потом прешао у птичју перспективу:

– Прича о томе како се брдовита јадранска Црна Гора отцепила од Југославије, могла би бити балканска прича, пуна страсти и понешто непрегледна, али, пошто би Црна Гора овог пролећа требало да приступи НАТО, то се тиче тако рећи свих нас. Пре свега у Москви влада велики гнев због новог проширења НАТО; Путинов портпарол је најавио акције одмазде. Прича се да су руски националисти сковали заверу да убију црногорског премијера; Црногорци су покренули истрагу, преноси „Дојче веле“.