Издвајамо Свет

ДОНАЛД ТУСК: Америка под Трампом је једна од спољашњих претњи за ЕУ!

Председник Европског савета Доналд Туск изјавио је данас да су „САД под (новим председником Доналдом) Трампом једна од спољашњих претњи за Европску унију као и Кина, Русија и радикални ислам.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Туск је додао да ЕУ мора да предузме „спектакуларне кораке“ да би избегла распад.

Ако би они изостали, подељена Европа постаће зависна од САД, Кине и Русије, додао је председник Европског савета.

Европска унија може да има користи од Трампове тржишне стратегије и да ојача своје економске везе широм сверта, казао је Туск на конференцији за новинаре у Талину, престоници Естоније, где присуствује састанку с лидерима три Балтичке државе.

Његов говор у Талину је сажетак „отвореног писма“ који Туск написао лидерима ЕУ. Пољски дипломата Туск уверен је да је ЕУ суочена с претњом од преседана још од 1957, кад је потписан документ Римски уговори, темељ Европске економске заједнице, претече Европске уније.

„Први пут у нашој историји, у растућем мултиполаризму у свету, многи отворено постају антиевропљани, или макар евроскептици. Посебно промене у Вашингтону стављају Еворпску унију у тешку ситуацију, с новом администрацијом која изгледа жели да стави под знак питања 70 година америчке међународне политике“, написао је Туск између осталог у писму. Он је додао да се ЕУ бори и с домаћим национализмом, „национал егоизмом“ и растућим сумњама у „фундаменталне вредности либералне демократије“, и упозорио да распад ЕУ не би донео никакво добро.

„Дезинтеграција Европске уније неће довести до успостављања неког митског, пуног суверенитета њених држава чланица, него до њихове реалне и фактичке зависности од великих суперсила: САД, Русије и Кине… Само уједињени можемо да будемо истински независни“, додао је он.

Извор: РТ.цом